Ауто-литија која је јутрос из Београда кренула у Црну Гору у знак подршке тамошњим грађанима који протестују против спорног Закона о верописповести, стигла је око 15 сати до цркве Светог Илије на Јабуци, месту код Пријепоља недалеко од границе.

Kолона аутомобила је дугачка око пет километара и у њој учествује неколико стотина грађана.

DOŠLO VREME NJEGOŠEVE CRNE GORE: Najveća auto-litija, u koloni ...

Учесници ауто-литије, опремљени мајицама на којима пише „Не дамо светиње“, „Црна Гора – Србија, једна фамилија“, заставама Србије и иконама, окупили су се јутрос у Београду испред Центра „Сава“, где је служен и молебан.

Главна порука коју желе да пошаљу јесте управо „Не дамо светиње“ у којој је, према речима Жељка Чуровића, председника Савеза Срба из Црне Горе, саткан и језик и писмо и чојство и јунаштво и држава.

„Овога пута желимо да пошаљемо поруку нашем народу да је 30. август од пресудног значаја да одлуче и да на најбезболнији начин реше питање спасавања светиња“, казао је Чуровић за Тањуг указујући тако да су управо парламентарни избори у Црној Гори шанса за српски народ да поврати своја права.

Kако каже, спорни Закон је наговестио отимање цркава, односно подржављење светиња Српске православне цркве.

„А ми се питамо како неко може да узме туђу кућу да би се у њу уселио. То је први пут и преседан у свету“, казао је Чуровић.

Додаје да се не ради само о Закону вероисповести, већ и о дискриминацији српског народа.

У том смислу, Чуровић оцењује да су Срби у Црној Гори сведени на то да само имају право гласа, а да им је све остало одузето – и језик и писмо и право на запошљавање.

Leave a Reply