Светска здравствена организација саветује људима да користе бесконтактно плаћање уместо готовине, јер се корона вирус на новчаницама може налазити и по неколико дана.

Како би се спречило ширење заразе, људи би требали да користе бесконтактне методе плаћања где год је то могуће и прати руке након кориштења новчаница. Прошли месец су банке у Кини и Јужној Кореји у покушају борбе против ширења заразе корона вирусом, почеле да дезинфикују коришћене новчанице.

За дезинфиковање и стерилизовање новчаница користи се ултраљубичасто светло и висока температура, а након тога се те новчанице печате и на 14 дана спремају на посебно место, након чега се враћају у употребу, саопштено је из кинеске централне банке.

  • Као и било која површина с којом у контакт долази велики број људи, и новчанице могу преносити бактерије и вирусе. Ипак, ризик од заразе преко новчаница није већи од додиривања било које друге површине, попут квака, рукохвата или кредитних картица – рекли су из „Бенк оф Ингланд“.
  • Знамо да новчаницама рукује велик број људи и да оне могу носити све врсте бактерија и вируса. Саветујемо људима да перу руке након руковања с новчаницама и да избегавају да додирују лице. Осим тога, било би добро да користе бесконтактно плаћање тамо где је то могуће, како би се смањио ризик преноса вируса – речено је из Светске здравствене организације.

Још је увек непознато колико дуго корона вирус може преживети изван људског тела.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here