Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас тврдње да се Београд меша у унутрашњу политику Црне Горе и оценио да се дешава управо супротно.

„Свакодневно ме оптужују да се мешам у њихове ствари а они не раде ништа друго него што се мешају. Од тога ко ће да држи који кафић на Врачару до тога коју ће политику Србија да води. А када им кажете да нас они не занимају, већ да их ми само питамо где су права Срба којих нема 1,8 него 28 одсто, они нам кажу да не смемо да се мешамо“, рекао је он.

Вучић је рекао да није Србија признала независност Плава, Гусиња и Боке Которске, већ је Црна Гора признала независност насилно отетог дела територије Србије, то јест Косова.

„Ко се ту коме мешао? Јесмо ли ми протерали њиховог амбасадора због једне реченице о Мојковачкој бици, узгред потпуно тачне, или они нашег? Јесмо ми слали војне изасланике на места где су убијани Црногорци или су они слали тамо где се славила Олуја?“, рекао је Вучић.

Он је оценио да је Резолуција о Сребреници, коју је усвојио црногорски парламент, за циљ имала да наметне жиг срамоте целом српском народу.

„А да се Србија извињава њима што су користили сваку прилику да Србију нападну – Србија више није таква и никада неће бити“, рекао је Вучић.

Коментаришући тврдње хрватских политичара да су Хрвати дали највећи број партизана у Другом светском рату и да су дали највећи допринос антифашистичкој борби, Вучић је рекао да је боље да не реагује на те тврдње.

„Најбољи одговор на то је ћутање. Јер како негирати бесмислице? Али то је оно са чиме ћемо се суочавати, са променом историјских чињеница. Само чекам када ће да кажу да су у Јасеновцу убијани Хрвати а да су их убијали Срби. Није далеко дан када ће се то десити“, рекао је он.

Вучић је рекао да му је жао због тога што Северна Македонија и Албанија нису добиле зелено светло за почетак приступних преговора са Европском унијом и додао да то није фер ни према градјанима ни према руководствима тих земаља.

Он је рекао да ће читав регион наставити европски пут али да је разумео поруку да те земље морају да се уздају у себе и да ни од кога не очекују ништа.

Вучић: Здравствени систем постао један од четири ослонца државе

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је систем здравства у времену пандемије постао један од четири ослонца државе и да ће млади лекари и медицински техничари у будућности имати још већу одговорност него до сада.

„Више није бити лекар само бити уважен у друштву, бити поштован и живети пристојно. Данас је одговорност на лекарима и медицинским сестрама много већа. И то не само због пандемије корона вируса, јер имаћемо и друге вирусе који ће долазити и других проблема. Здравство постаје једна од четири најважније ствари – а то су број људи, економски раст, војна моћ и здравство. Здравство је у последњих годину и по дана постало једна од четири ноге столице која се зове држава“, изјавио је Вучић у Палати Србија.

На свечаности поводом уручења уговора о запослењу 300 најуспешнијих дипломаца медицинских факулета и средњих школа у Србији, Вучић је рекао да је јасно да је будућност здравственог система загарантована али и поручио младим лекарима и техничарима да имају огромну одговорност према грађанима и држави, већу од одговорности која и иначе произилази из природе њиховог позива.

„Ваша улога никада није била већа, и биће још већа, не само код нас него и глобално. Зато је важно да имамо добре школе, да школујемо најбоље јер они представљају будућност. Ви сте ти који ће морати да доприносе променама али вас молим да водите и рачуна о држави и здрављу наших људи“, рекао је он.

Вучић је додао да је поносан јер је држава у стању да прими 300 нових младих кадрова медицинске струке и додао да је то могуће само због тога што је сада боље стање финансија.

Он је најавио даље улагање у државни здравствени систем и повећање плата и животног стандарда.

„Ми рачунамо на вас. Велико вам хвала за рад а ви вратите то и држави и вашим родитељима тако што ћете у будућности бити још бољи. Апсолутно верујемо у вас“, рекао је он.

Вучић: Нико од Хрватске на њеном путу ка ЕУ није тражио да призна геноцид у Другом светсом рату

Вучић је изјавио да се од Хрватске, на њеном путу придруживања ЕУ, није тражило да призна геноцид над Србима у Другом светском рату, а сада из те земље стиже захтев за Србију да призна геноцид у Сребреници где је било „вишеструко“ мање убијених.

Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, поводом изјаве министра спољњих послова Хрватске Гордана Грлића Радмана, да Србија мора да призна геноцид у Сребреници ако хоће чланство у ЕУ, рекао да током пута Хрватске ка чланству у ЕУ „није тражено од Хрватске да се одреди према недвосмисленом геноциду“.

Вучић је рекао да хрватским властима „није падало напамет“ да током свог европског пута помињу „Пребиловце, Паг, Јадовно и Јасеновац“, у којима је током Другог светског рата „вишеструко више пута убијених него у Сребреници“.

Вучић је рекао да је Србија „на европском путу“, али није прецизирао шта то значи поводом најаве захтева за признавање геноцида у Сребреници.

Вучић: Ако неко из Народне странке хоће да линчује, нека се обрати мени а не невиним људима из СНС Председник Србије Аксандар Вучић изјавио је данас да ако неко из Народне странке хоће неког из Српске напредне странке (СНС) да „линчује“, треба да се обрати њему, а не „невиним људима“ из СНС.

Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, поводом најава из Народне странке да ће се према припадницима СНС, након њиховог одласка са власти спровести „политички реваншизам“, рекао да ће се, ако закажу када и где, он одазвати и доћи „сам против петорице“ из руководства Народне странке, који позивају на „линч“.

Вучић је рекао да СНС није спроводила никакав реваншизам по доласку на власт јер „ниједан од тих истакнутих лопова није завршио у затвору“, због мањкавости тужилачког система.
„Кад имате посла са онима који нису у стању да кажу ништа о свом програму, јер га немају, долази до претњи линчом. То о чему они причају неће никад да се деси“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да ако неко из Народне странке хоће неког из Српске напредне странке (СНС) да „линчује“, треба да се обрати њему, а не „невиним људима“ из СНС.

Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, поводом најава из Народне странке да ће се према припадницима СНС, након њиховог одласка са власти спровести „политички реваншизам“, рекао да ће се, ако закажу када и где, он одазвати и доћи „сам против петорице“ из руководства Народне странке, који позивају на „линч“.

Вучић је рекао да СНС није спроводила никакав реваншизам по доласку на власт јер „ниједан од тих истакнутих лопова није завршио у затвору“, због мањкавости тужилачког система.

„Кад имате посла са онима који нису у стању да кажу ништа о свом програму, јер га немају, долази до претњи линчом. То о чему они причају неће никад да се деси“, рекао је Вучић.

Вучић: Биће успостављена директна линија Београда са неким градом у Кини

Вучић је изјавио да је телефоном разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом и да је том приликом поновљена подршка Србије политици Кине и њена подршка политици и територијалном суверенитету наше земље.

Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија изјавио да је током разговора са кинеским председником договорено да се ускоро успостави директна авионска линија Београда са Пекингом или Шангајем.

Вучић је рекао да је кинески председник најавио да ће посетити Србију, када то буде било могуће у вези епидемије корона вируса.

Оставите Коментар