Прослављено је 1030. годишњица крштења Русије окупљањем око три православне светиње: Почајевске лавре у Тернопољској области, Свјатогорске лавре (у Доњецкој области) и Кијево-Печорске у главном граду, а око споменика кнезу Владимиру окупило се више од 200.000 верника.

Руски и проруски део Украјине и ове године је показао своју тиху снагу, масовност и пркос америчко-бандеровској власти у Кијеву. Прославио је 1030-ту годишњицу крштења древне Русије – истовремено окупљањем око три православне велике светиње: Почајевске лавре у Тернопољској области, Свјатогорске лавре (у Доњецкој области) и Кијево-Печорске у главном граду.

Само у Кијеву се – око споменика кнезу Владимиру, крститељу Русије – окупило више од 200 хиљада верника.

Велико богослужење је предводио митрополит Онуфрије, поглавар Украјинске православне цркве која је у канонском јединству са Московском патријаршијом.

У церемонији су учествовали и представници већине помесних православних цркава из целог света, као и амбасадори православних држава.

Одатле је литија кренула према Кијево-Печорској лаври.

Учесници су носили мошти кнеза Владимира и светог Климента, епископа Римског, великомученика Георгија Победоносца, икону апостола Андреја Првозваног…

Ове године је све протекло без већих инцидената и напада украјинских русофоба-унијата.

Митрополит Онуфрије је оценио да се само у Кијеву окупило чак 250.000 верника, више него прошле године.

Украјинско Министарство унутрашњих послова је објавило да се у Киејву окупило само „око 20.000 људи“.

Око колона верника је поставило 5.000 полицајаца и припадника националне гарде (жандармерије).

Државни врх Украјине је бојкотовао свечаност 28. јула, коју је истим поводом организовала и неканонска Украјинска православна црква (аналог „Црногорске православне цркве“ Мираша Дедејића).

Николај Данилевич, заменик шефа одсека УПЦ (МП) за спољне црквене везе, открио је да власт мобилише статисте за своју прославу. Да би јој осигурала привидну масовност.

Руски патријарх Кирил је, иначе, данас оценио да је Кијево-Печорска лавра главни ослонац канонског православља на територији Украјине.

Указао је да је Византија „Росима“ називала припаднике свих племена и народа који су живели између Црног и Балтичког мора. А Кијев је назвао „мајком руских градова“.

Извор: Факти

Објавио: Србин.Инфо