Циљ овог окуљања јесте да на једна миран начин покажемо да се не слажемо са одлуком Основног суда у Приштини и да покажемо да верујемо да ће Апелациони суд у Приштини усвојити жалбу и да ће размотрити све списе предмета, с обзиром на то да не постоје докази о томе да је Ристо Јовановић починио дело које му се ставља на терет.

Сматрамо да Јовановић треба да се брани са слободе или да се евентуално усвоји нека друга мера која је предложена у жалби. Сматрамо да дело апсолутно не постоји и да не постоји никаква основана сумња да је он учинио оно за шта га терете.

Ово је на вечерашњем протесном скупу у Грачаници који су поводом одређивања притвора до 30 дана Ристи Јовановићу организовали представници Удружења Црногораца на Косову истакла адвокат Јована Филиповић.

Она је подсетила да је Ристо Јовановић ухапшен за Видовдан на Газиместану када је покушавао да заштити монахињу од малтретирања косовске полиције.Њему се ставља на терт “ширење националне и верске мржње” односно да је певао песме против Албанаца , што је на салсушању пред основним судом категорично негирао.

Наиме, на снимцима камера током обележавања Видовдана на Газиместану, док је припадницакосовске полиције захтевала од монахиње да покаже личне ствари, Ристо је казао да је то божија жена и да је не дирају!!!Међутим, у оптужници се наводи да је певао и песму Видовдан и подизао три прста што према речима адвокатице Филиповић не значи никакв кривично дело, већ је реч о верској песми док три прста такође предсављају верско “обележје”.На протесном скупу на којем је био неколико дестина младих траено је да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора и да му се омогући да се брани са слободе.

На одлуку приштинског Основног суда о притвору Јовановића, који је спроведен у Притворску јеиднцу у северној Митровици, адвокатица Јована Филиповић поднела је жалбу Апелационом суду.

Након скупа испред Дома културе Грачаница учесници су се упутили у протестну шетњу кроз центар Грачанице до споменика Милошу Обилићу где је од приштинских власти затражено да уместо што хапсе и малтретирају недужне Србе коначно процесуирају бројна злодела албанских екстремиста према Србима и њиховој имовини и СПЦ.Организатори протеста су најавили да уколико Јовановићу не буде омогућено да се брани са слободе да ће наставити са свакодневним протестима.

Д. Зечевић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар