Црногорски председник Мило Ђукановић каже да је из Србије обновљена медијско-политичка офанзива као 90-их година, али да Црна Гора не показује нервозу што је одраз њене стабилности и снаге. Изјава патријарха Иринеја „глупа“, оцењује.

„Логично је да данас, 25 година касније, не показујемо несигурност на провокације које долазе са неких адреса које имају вековне претензије на црногорску независност. Црна Гора осећа да је изградила имунитет да може без великог проблема да одбије такве атаке, било да они долазе са неких адреса из региона или из Москве“, оценио је Ђукановић за ТВЦГ.

Каже и да је први разлог те „нове офанзиве“ унутрашњи политички живот у Србији, док је други изворно црногорски.

„Први разлог је унутрашњи политички живот у Србији који је доминантно обележен последњом фазом преговора између Србије и Косова, где се се сви заједно приближавамо формализацији нечега што се суштински догодило 1999. током оног залудног рата који је Милошевић повео против међународне заједнице“, рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је покушао да каже бившем и садашењм председнику Србије, Борису Тадићу и Александру Вучићу, да није рационално да „воде ратове који су неки други изгубили“.

„Оно што не разумем је да Србија, кроз деловање своје медијске сцене и дела политичара, отвара неке друге фронтове у региону да би релативизирала то питање или на неки начин ублажила фокус јавности Србије према питању Косова“, оценио је Ђукановић.

Други разлог је изворно црногорски, казао је Ђукановић и навео да лидери просрпских политичких партија у Црној Гори истрајавају на причи о великој угрожености Срба у Црној Гори, односно упорно се труде да осујете Србе да постану део црногорских државних институција и на тај начин најбоље заштите своје специфичне интересе.

„Ја не видим да су Срби на било који начин угрожени и мислим да Црна Гора има изражени сензибилитет за припадника било које вере и нације у нашој држави. Није реч да Црна Гора било кога дискриминише, реч је да се Црна Гора упорно одупире тим националистичким покушајима да се обезбеди ексклузивитет неке националне групе у односу на неке друге који живе у Црној Гори. Ми не видимо будућност у томе“, рекао је Ђукановић.

Председник Црне горе је оценио да је „веома глупа“ изјава патријарха Српске православне цркве Иринеја да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба Независне државе Хрватске.

„То је изјава којом је Иринеј, у суштини, аболирао Павелића и НДХ, то је изјава којом је комплиментирао петстогодишњем робовању Османском царству. Околност да није негирао ту своју изјаву ме није изненадила, она ми је само потврдила да СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану. То мора остати предмет пажње државне политике Црне Горе у наредном периоду“, рекао је Ђукановић.

Говорећи о дешавањима у претходне две деценије, Ђукановић је казао да би, да је Црна Гора прихватила 1997. Југославију без алтернативе као што је предлагао Момир Булатовић, остала у заједници са Србијом, што би водило даљем заостајању.

„Не бисмо остварили независнот, не бисмо постали чланица НАТО-а и стремили европским вредностима“, оценио је Ђукановић и додао како Русија није жељела да Црна Гора уђе у НАТО и покушала је да промени ток историје. Због тога је злоупотребила, оне који су склони злоупотреби, дио црногорске опозиције, поручио је Ђукановић.

„Тај двадесетогодишњи циклус жестоког рвања две Црне Горе, оне достојанствене, национално одговорне и проевропске и оне неодговорне и великосрпске завршен је и резултирао победом проевропске Црне Горе“, закључио је Ђукановић.