Посланици белоруског парламента изгласали су данас суспензију споразума са ЕУ којим је требало да прихвата повратак избеглица које су из Белорусије ушле на територију ЕУ, чиме је формализован акт који је још у јуну најавио белоруски председник Александар Лукашенко.

Председник Белорусије и белоруски званичници описали су ту меру као део одговора Белорусије на санкције ЕУ, тврдећи да нација не може себи да приушти трошкове повезане са заустављањем прилива избеглица које одлазе у Европу и да ће уместо тога искористити та средства да се амортизује негативан ефекат европских санкција, преноси АП.

Чланице ЕУ Пољска и Литванија покушавају да се изборе са необично великим бројем избеглица, већином грађана Ирака и Авганистана, који су последњих месеци стигли на њихове границе с Белорусијом.

Привремена мера до нормаизације односа са ЕУ

Варшава и Вилњус оптужују Лукашенка да подстиче проток избеглица и користи их као оружје у „хибридном рату“ против ЕУ у знак одмазде за санкције које су Белорусији уведене након што је влада у Минску сузбила опозиционе демонстрације 2020. године.

Санкције су ове године пооштрене, након што је Белорусија насилно преусмерила путнички авион компаније Рајанер како би ухапсила опозиционог новинара Романа Проташевича.

Белоруски министар унутрашњих послова Иван Кубраков описао је данашњу суспензију споразума о реадмисији као „привремену меру“, до нормализације односа са ЕУ.

Leave a Reply