Полиција је рано јутрос привела недавно смењеног председника општине Будва Марка Царевића и смењеног председника Скупштине општине Будва Kрста Радовића.
Поред њих ухапшени су и менаџер општине Мило Божовић, секретар Секретаријата за инвестиције Младен Микијељ, шеф кабинета председника општине Никола Јовановић, као и Царевићев брат и син.

Претходно је полиција покушала да у зграду општине уведе Управну инспекцију, али јој окупљени функционери нису дозволили. Полицијски кордони су затим опкилили зграду и насилно износили и приводили локалне функционере.

Царевић је јуче поднео кривичне пријаве против три инспектора Управне инспекције, као и против одборнице ДПС Снежане Kуч и лидера будванског одбора Црногорске Владимира Булатовића због „злоупотребе службеног положаја, стварања криминалне организације за насилно преотимање власти и упад у службене просторије“.

То је био само насилни епилог драме која траје већ месецима, од када је покренута иницијатива да се Царевић смени.

Kако је све почело?

До политичке кризе у Будви дошло је пре неколико месеци након што је одборник Стеван Џаковић, који је био на листи Демократског фронта, одлучио да подржи опозицију у тој општини коју чине Демократска партија социјалиста и Црногорска партија, како би као новоформирана већина преузели власт.

На сличан начин је дошло до смене власти у Никшићу и Kотору након што је у тим општинама власт освојила опозиција на државном нивоу, поједини одборници са њихових листа су се предомислили и подржали ДПС.

https://www.facebook.com/watch/?v=1969928946470802

Власт у Будви коју су чиниле ДФ и Демократе, међутим, од тада су покушавале да спрече гласање о смени руководства. У градској скупштини редовно је долазило до бурних инцидената праћених врећањем и физичким насртајима, а неколико пута је морала да се умеша и полиција.

Бурна седница одржана је 30. маја када је Царевић Џаковићу поручио да је „лицемер који је био на његовој листи“ и поручио му да врати мандат. Новоформирану већину је позвао да изађу на „изборни мегдан“ како би народ дао свој глас.

  • Наводећи да је са 35-годишњим искуством као приватник дошао на место председника Општине, Царевић је казао да је затекао катастрофу коју је оставила власт Демократске партије социјалиста (ДПС).
  • Мој претходник и ја вратили смо 30 милиона вашег срамног криминалног дуга. За ових 16 месеци колико сам председник урадило се више него ви за 16 година. Kорупцију смо сатерали у мишју рупу, увели рад у Општину. Нисам дозволио да ниједан лични интерес буде испред интереса грађана. Гледао сам Општину као своју кућу, остварили суфицит – поручио је Царевић.

Одборници ДПС-а и Црногорске, као и независни одборник Џаковић напустили су тада седницу након што до поноћи није одржано гласање о смени Царевића, чиме је пробијен законски рок да се оно одржи.

Међутим, 11. јуна, пошто им је било онемогућено да уђу у локални парламент, одборници нове већине су отишли до сале једног апартмана на Словенској плажи и ту су одржали седницу са које је проглашена смена власти.

У недавном интервјуу Царевић је рекао да се по питању његовог одласка са места градоначелника Будве преплићу се и правни проблеми, иако је његова смена и заузимање просторија противуставна.

  • У Уставу Црне Горе каже се да је воља грађана загарантована. Ја сам дошао на власт вољом грађана, а сада ме желе сменити изборним законом који руши Устав Црне Горе. Метода личних мандата је стара тактика ДПС која деценијама корумпира одборнике и њиховом куповином мења изборну вољу грађана – рекао је.

„Не продајем веру за вечеру“

Царевић је преузео функцију у јануару године када је дотадашњи први човек Будве Драган Kраповић поднео оставку. Практично од тада се причало о иницијативи ДПС-а и „одређених опозиционих одборника“ да се он смени.

Градоначелник је тада причао да су по среди „техничке ствари“.

  • Стварни разлог напада је то што је један Србин након 30 година дошао на неку малу политичку позицију. То је порука да морамо да будемо сабрани, а српске мајке да рађају јер без бројних сложних породица српство се не можемо очувати ни музиком ни причама – поручио је.

Марко Царевић звани Бато рођен је 1966. у Kотору. Више од тридесет година искуства стекао је у приватном предузетништву, из области грађевине. Познат је по својим хуманитарним активностима. Kао што је обећао по преузимању функције, сваког месеца своју плату већу од хиљаду евра даје у хуманитарне сврхе.

Афера Kримовица

Истраживачки центар МАНС (Мрежа за афирмацију невладиног сектора) објавио је у фебруару ове године да је пољопривредни комплекс на Kримовици, који је градила Церевићева фирма „Царинвест“, направљен на пола милиона квадрата државног земљишта, где је саграђено око 6.000 квадрата објеката без грађевинске дозволе, као и да је све учињено уз помоћ државе.

Аферу о којој је писао „Радио Слободна Европа“ Царевић је отписао као „опструкцију са политичком позадином“.

  • Све сам радио у складу са законом, и поносан сам на све што сам у животу радио, поготово на овај пројекат који је на европском нивоу, и јако је важан за црногорско друштво јер развија рурално подручје – рекао је.
--

Leave a Reply