Од суштинске је важности да се сви они који имају симптоме вируса ковид 19 јаве најближој ковид амбуланти, и да то учине – што пре, каже државни секретар за наш портал

Српски здравствени систем врло је пренапрегнут!

Број новозаражених пацијената од корона вируса сваким даном је све већи и већи, те је зато и број хоспитализованих пацијената у великом порасту. Све се више у јавности помиње термин „пуцања здравственог система“, а о опасности једног таквог ширења панике, али и о правом стању здравственог система наше земље за Еспресо је говорио Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

  • Иза нас је веома тешка недеља. Ситуација је веома тешка, али је далеко од тога да је здравствени систем близу пуцања. Стање ће бити тешко и наредних седам до 10 дана – рекао је Ђерлек који је мишљења да ову пошаст и њн трећи пик, најјачи до сада, можемо да победимо заједно.
  • Лекарима није лако. Њима је сада најтеже, али се боре херојски. Трудимо се да оболелим пацијентима обезбедимо најбољу здравствену заштиту, и то је врло напорно за здравствене раднике – рекао је он и подвукао да ма колико тешко стање било у здравственом систему, је он далеко од пуцања.

Наводе да је систем у колапсу, Ђерлек оцењује као врло опасне.

  • Молим све наше суграђане да престану са ширењем панике. Боље је да се сви ујединимо, да помогнемо да заједно победимо ову пошаст, него да ширимо информације које могу да уплаше наше грађане, и да се они зато не јављају лекарима, јер то за неке може да буде фатално – рекао је Ђерлек.

Од суштинске је важности да се сви они који имају симптоме вируса ковид 19 јаве најближој ковид амбуланти, и да то учине – што пре, каже државни секретар за наш портал.

  • Оно што је приметно је што суграђани чекају вечерње сате да би се јавили. Апел је да се сви јаве чим осете симптоме. Боље је што пре реаговати. Сваки пацијент биће третиран онако како лекари установе да је то потребно, а свима онима којима је потребна стална нега биће смештен у неки здравствени центар сходно томе где за њих има простора. Боримо се за свако место у болницама, мало је капацитета јер је много оболелих, али да нагласим још једном – здравствени систем није пукао. Наредних 10 дана чека нас љута борба, али верујем да ову битку можемо да добијемо заједно – закључио је Ђерлек.

Оставите Коментар