Начелник штаба одбране Велике Британије, генерал Ник Картер изјавио је да се у односима Русије и западних земаља данас примећује невиђена напетост, озбиљнија него у време Хладног рата, преноси „Дејли експрес“.

Према речима генерала, у таквој ситуацији постоји „већи ризик од случајног рата“.

„Живимо у конкурентнијем свету него пре 10 или 15 година. Мислим да природа такмичења између држава и великих сила води ка повећању напетости. Морамо да будемо опрезни, не смемо да допустимо да поједине наше политичаре њихова ратоборна природа доведе у позицију када ескалација сукоба води ка грешкама“, рекао је високи војни званичник.

Према мишљењу новинара „Дејли експреса“ повод за забринутост Запада је мигрантска криза која је избила на белоруско-пољској граници.

Криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се упутили мигранти, нагло се заоштрила 8. новембра. Неколико хиљада људи је дошло на белоруско-пољску границу и не напушта пограничну зону. Неки су чак пробали и силом да уђу на територију Пољске. Европске државе оптужују Минска да намерно појачава кризу и прете санкцијама. Председник Белорусије Александар Лукашенко одговара да су оне криве за ову ситуацију.

Оставите Коментар