Канцеларија за КиМ реаговала је данас на графите с исписане у селу Прилепац у општини Ранилуг, наводећи да је реч о скрнављену, чиме се шаље јасна порука верске и националне мржње и непоштовања српских светих места.

У селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића исписани су графити „УЧК“, „Косово је Албанија“, „Адем Јашари“ и то на месту које се води ка спомен плочи кнезу Лазару.

Плочу су хулигани ломили већ неколико пута, па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и истог дана је скидају и склањају, напомињу у Канцеларији за КИМ.

„Јасно је да ово спомен место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места. Поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска су тековина и предуслов толеранцији и мирном суживоту“, навели су из Канцеларије.

У саопштењу поручују да је неопходно да све међународне организације које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот.

Подсећају да је број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију, повећан ове године, на шта, кажу у Канцеларији, упорно указују и о томе обавештавају све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу.

Случај је, иначе, пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини ухапсе и адекватно санкционишу, јер, како наводе, политиком некажњавања дају ветар у леђа свим екстремистима да сеју расну и верску мржњу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар