Активисти НВО Стуб прекречили су данас графит мржње који је освануо у Новом Саду у близини породилишта „Бетанија“ чији је садржај позивао на убиство припадника албанске заједнице: „СМРТ ЗА ШИПТАРЕ“ и „ЈЕДНА СРПСКА СУЗА – 1000 СПАЉЕНИХ АЛБАНАЦА“.

„Позивамо суграђане да се сусдрже од исписивања порука мржње усмерених према припадницима националних мањина. Овај графит не само да неће бити подршка нашем народу који живи на територији Јужне српске покрајине, него ће напротив дати повода агресору да настави политику реваншизма и репресије према српском становништву које већ довољно тешко живи у условима сталне напетости и неизвесности. Постоји много ефективнији начин да се пружи подршка и помоћ као што су хуманитарне акције, обилазак угрожених, посета светиња, молитва… и све друго што неће нарушити безбедносну ситуацију, а нас компромитовати као друштво“ изјавио је данас током акције Михаило Јањић, високи функционер Стуб-а.

Поводом ових догађаја саопштењем се огласила и Матица Албанаца Србије.

„Матица Албанаца најоштрије осуђује исписивање графита мржње на једној трафостаници од стране непознатих особа које позивају на насиље према припадницима наше заједнице, те овим путем позивамо наше суграђане да чинимо све да што пре дође до нормализације међунационалних односа и да заједно дамо допринос помирењу између српског и албанског народа.

Посебна захвалност младима из Стуб-а који су препознали да ови графити недоприносе успостављању мира и безбедности како Србима на Косову и Метохији тако Албанцима у Републици Србији.

Ова акција је доказ да постоје млади који воде рачуна о будућности на овим просторима. Нови Сад је мултикултурални град и незаслужује такво понашање појединаца, већ нормалан суживот и заједништво“ – стоји у саопштењу које је потписао председник МАС, Демо Бериша.

Оставите Коментар