Вишенаменска нуклеарна подморница Ратне морнарице САД „Колорадо“ класе „Вирџинија“ делимично је изгубила „стелт“ слој (заштитни слој који је чини невидљивом) одмах након првог дружег путовања, пише амерички часопис „Форбс“.

Подморница „Колорадо“ је пета по реду модернизована нуклеарна подморница модела „Блок III“ класе „Вирџинија“, а уврштена је у састав америчке флоте у пролеће 2018. године, тако да је она једна од најновијих подморница, пише лист.

„Форбс“ подсећа да се подморница недавно вратила са морског похода, током којег је препловила више од 62,76 хиљада километара. Њена тачна маршрута кретања није позната, али је извесно да је „Колорадо“ пресекла Северни поларник и да је посетила луке у Норвешкој и Шкотској, истиче се у чланку.

На фотографијама се види да заштитни хидроакустични „стелт“ слој подморнице делимично огулио и отпао.

Према писању „Форбса“, то није први пут да се америчка морнарица суочава с таквим проблемима. У јесен 2019. године један од америчких бродоградитеља оптужен је за фалсификовање резултата тестова о квалитету заштитног „стелт“ слоја за подморнице.

Депласман подморнице „Колорадо“ износи 7.800 тона, њена дужина је око 115 метара, а шриока је више од 10 метара.

Подморница развија брзину до 46,3 километра на сат док је под водом. Подморнице класе „Вирџинија“ су опремљене са четири торпедне цеви и 26 торпеда. Посаду подморнице чини од 100 до 120 особа.

„Колорадо“ је предвиђена за противподморничке и противбродске операције, превоз специјалних снага, офанзивне операције, прикупљањер обавештајних пдоатака и извиђање.

Leave a Reply