Председник Србије Александар Вучић упутио је, у својству грађанина, иницијативу Скупштини Града Београда, да се део савског шеталишта, од Бранковог до моста Газела, с новобеоградске стране, назове обалом јасеновачких жртава.

Образложење председника Србије Александра Вучића поднето Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда Novosti.rs су пренеле у целости:

„Поштовани чланови комисије, потреба да памтимо и од историјског и људског заборава, штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јаеновцу током трајања злогласне и по многим својим последицама монструозне Независне Државе Хрватске, обавезује нас да наше знање утемељимо у чињеницама, а да у јавни простор као трајне вредности унесемо именитеље који ће нас свакодневно подсећати и опомињати на њихову жртву.

Систем концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који је функционисао у оквиру НДХ-а представља најстрашнији симбол страдања, српског, јеврејског, ромског, као и других народа током трајања Другог светског рата на подручју Југославије.

Јасеновац и данас, пуних осамдесет година након његовог успостављања, остаје људском уму непојмљиво стратиште, и губилиште невиних. Било је то својеврсно средиште геноцида почињеног над припадницима нашег српског народа, али и Холокауста и Самударипена (геноцид над Ромима) на просторима тада ратом захваћење Краљевине Југославије.

Осећајући људску потребу да, током ове тужне 80. годишњице успостављања тог најстрашнијег губилишта на некадашњим југословенским и једног од најужаснијих на свеукупним европским просторима током Другог светског рата, у својству грађанина Републике Србије допринесем очувању сећања на њихову невину жртву, а након обављених консултација са стручњацима Музеја жртава геноцида, упућујем званичан предлог да се лева обала реке Саве, на потезу од моста Газела па све до Бранковог моста, назове Обалом јасеновачких жртава.

Мотив за ову моју иницијативу налази се у чињеници да је знатан број страдалих јасеновачкх жртава бивао бачен у воде реке Саве које су их потом доносиле чак до Београда. Тај застрашујући призор остао је урезан у сећање многих Београђана, сведока последица тих страшних злочина.

Данас, осамдесет година након успостављања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, када је међу нама све мање преживелих јасеновачких затвореника, као и Београђана који су лично посведочили застрашујуће сцене савског приобаља у Београду покривеног лешевима невиних, сматрам да би тај трагичан период прошлости нашег народа требало обележити и именовањем дела савског приобаља називом „Обала јасеновачких жртава“.

Свесни тога да јасеновачким страдалницима није подигнуто ниједно обележје у Београду, као и то на ниједна улица у престоници не носи назив у спомен на њих, предлажем да део савског приобаља, у непосредној близини некадашњег логора на Старом сајмишту, добије назив по њима.

То је најмање што можемо учинити како бисмо очували достојанствено сећање на жртве геноцида почињеног над српским народом, као и на жртве Холокауста и Самударипена.

У нади да ћемо показати истинску одлучност у томе да не заборавимо наше страдалнике, верујем да ће ова иницијатива добити подршку свих Београђана“.

Ако Комисија усвоји овај предлог, то ће значити да ће се у српској престоници први пут на овај начин одати пошта мученицима који су зверски убијани у злогласном усташком логору, а који у главном граду немају ниједно обележје нити улицу.

Оставите Коментар