Црногорски покрет затражио је од Врховног државног тужилаштва да забрани патријарху спрском Иринеју долазак у Црну Гору, 27. и 28. септембра на прослави осам векова аутокефалности Српске православне цркве и 1500 година манастира Подластва у Грбљу! Подсећају на његове изговорене речи –„У Црној Гори цркви је горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ“.

Оптужили су и митрополита црногорско-приморског Амфилохија као „инспиратора, иницијатора, организатора и руководиоца свих организација којима је циљ рушење уставног поретка и анексија Црне Горе Србији, и то по сваку цену и без обзира на жртве“.

Наводе да је СПЦ у „Црнмој Гору дубоко антицрногорска и антиефропска институција у функцији великодржавног интереса Србије, која против ове земље води необјављени рат још од 1989.године“.

Из Покрета упозоравају да је намера организатора прославе у Грбљу да „подстакну великосрпске шовинисте да земљу доведу у потчињен статус Србији, да их охрабре да се у коначници боре да територију Црне Горе припоје Србији, или Боку Которску издвоје из Црне Горе“.

-Циљ је да се употреби маса и званичници из Србије који ће говорити на том скупу као једна врста јавне претње уставном уређењу и да охрабре великосрпске шовинисте да на било који начин свргну неке од највиших државних органа Црне Горе или представнике тих органа, истиче се у пријави уз наводе да се овим скупом жели индиректно „распирити мржња према Црногорцима и њиховој држави“.


В. К.

Оставите Коментар