СТАЛНУ представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности упитао је француског колегу Николаса де Ривијера да ли је знао да је, према украјинском уџбенику из географије, он заправо – Украјинац.

Говорећи о образовном програму данашње Украјине, Небензја је казао да су „програми из историје и географије претрпели највеће измене“. Показао је уџбеник из географије за осми разред који су приредили Петар Масљак и Светлана Капирулина.

– Ако му је веровати, онда су преци Француза, Шпанаца, Португалаца, Турака, па чак и Јевреја из Украјине. Желим да се обратим француском колеги. Николас, да ли сте значи да сте у ствари Украјинац? Не верујете? Прочитајте уџбеник – истакао је Небензја.

Аутори уџбеника то објашњавају чињеницом да су преци Француза, Гали, из Галиције.

– А да ли сте знали да су, према мишљењу аутора уџбеника, Украјинци и Пољаци словенског порекла, а Руси – угро-финског? – упитао је руски дипломата.

Дипломата је истакао да ти примери сведоче о тоталној украјинизацији образовног процеса, којим се бави Министарство просвете и науке Украјине. Он је додао да је 2016. године тај ресор, „узимајући у обзир историјске догађаје последњих година”, одобрио 25 наставних програма.

Оставите Коментар