У Белорусији су у суботу настављени протести против председника Александра Лукашенка, а власти су блокирале сајтове више од 50 медија, јавља АП.

Белоруско удружење новинара саопштило је да су, између осталих блокирани сајтови америчког Радија Слобода и пољског сателитског ТВ канала Белсат, намењени Белорусији, као и да је државна издавачка кућа обуставила штампање две главне независне новине, Народне воље и Kомсомолске правде.

Протести незапамћени у Белорусији по величини и трајању, почели су после председничких избора 9. августа, на којима је Лукашенко освојио шести мандат, а за које опозиција сматра да су били нерегуларни и тражи да председник поднесе оставку после 26 година на власти.

Полиција је одговорила оштро, примењујући силу и приводећи око 7.000 демонстраната. То је, међутим, како наводи АП, имало контраефекат, јер су се протести проширили у земљи, укључујући и на неке од највећих фабрика, које су биле главна упоришта Лукашенка.

На највећем скупу до сада, 16. августа, у Минску се окупило чак 200.000 демонстраната.

Свјатлана Тихановска, главна Лукашенкова супарница на прошллим изборима, најавила је за недељу нове масовне протесте опозиције.

„Ближе смо него икад остварењу нашег сна“, поручила је у видео поруци Тихановска из Литваније, где је избегла после избора из страха да би могла бити ухапшена, као што се раније десило неким Лукашенковим противницима.

У суботу су стотине жена обучене у бело формирале у Минску људски ланац у знак протеста. У другом протесту увече се окупило око 3.000 људи.

Демонстранти истичу да су незадовољни опадањем животног стандарда и Лукашенковим одбацивањем опасности од епидемије корона вируса и његовим притисцима на опозицију.

Лукашенко тврди да су протести подстакнути са Запада, укључујући САД, и да НАТО распоређује снаге на западним границама Белорусије.

Leave a Reply