Најављена посета Беџета Пацолија Новом Пазару није одобрена. Београд је послао негативан одговор на тај захтев, будући да по Унмик привременом уставном оквиру, Косово нема министарство спољних послова, па је самим тим заузет став да се споразум о посетама званичника не може применити у случају Пацолија.

Фото: EPA
Фото: EPA

Министар одбране Александар Вулин каже да боравак Беџета Пацолија као министра спољних послова такозваног Косова није предвиђен Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

„Влада Републике Србије није одобрила долазак и сваки покушај његовог доласка би био илегалан, а зна се како се поступа са онима који илегално покушавају да дођу на простор међународно признате, суверене земље каква Србија јесте“, истакао је Вулин.

Замолио бих, додао је, да се не праве никакве паралеле са понашањем приштинских власти.

„Немојмо заборавити, ми смо држава, међународно призната држава, а Косово и Метохија су територија под привременом управом УН, у складу са Резолуцијом 1244. Немојмо да правимо никакве паралеле. Пацоли као министар иностраних послова не може да дође на простор Републике Србије, из простог разлога што ни Резолуцијом 1244 ни одговарајућим документима Умника није ни предвиђено да постоји било какав министар спољних послова“, рекао је Вулин.

Пацолијев кабинет „огорчен“

Косовско министарство спољних послова саопштило је да „изражава жаљење и огорчење“, због одлуке Београда да не дозволи посету Пацолија Новом Пазару.

Беџета Пацолија је у својству министра спољних послова у Нови Пазар позвао Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа.

Премијерка Ана Брнабић је упозорила челнике БНВ-а да поштују законе своје државе, а пре свега Закон о националним саветима националних мањина, који забрањује члановима Савета да се баве политиком.

Медији су пренели да би Пацоли могао данас да борави у Новом Пазару, али једино у приватној посети и у својству обичног грађанина. Такође је наведено да је БНВ, према Танјуговим информацијама, заказало свечани пријем у својим просторијама, а након тога и трибину у згради Скупштине општине.

Међутим, приштински портал Индекс онлајн пише, позивајући се на изворе из Пацолијевог министарства, да је он одустао од данашње посете Новом Пазару.

Припремила Вишња Вишњић Милић

Извор: rts.rs

Advertisements