Након што су три опозиционе листе – “За будућност Црне Горе”, “Мир је наша нација” и “Црно на бело” – на парламентарним и локалним изборима у недељу оствариле величанствену и неупитну победу над режимом Демократске партије социјалиста (ДПС), извесно је да се, упркос наизглед мирној реакцији, одлазећи режим неће тек тако лако повући са сцене.

Једна од опција будућег деловања пораженог режима би могла бити идеја о “урбаним комитама”, односно о ангажовању плаћених и/или индоктринираних лица млађег животног доба за изазивање инцидената и сукоба са присталицама нове већине, које би потом окривљавали за наведено. Део овог плана обухватају и “виртуелни” сведоци из истог миљеа, који би давали изјаве о наводном угрожавању безбедности “аутентичних” црногорских патриота од стране “разуларених” присталица нове већине. Посебно опасни би могли бити покушаји одлазећег ДПС режима да такве инциденте испровоцира у етнички мешовитим или у срединама у којима мањински народи чине већину, и на тај начин у колективној свести мањинских народа покрене асоцијације на наводне покушаје етничког чишћења од стране “великосрпских” елемената, попут примера фантомског тзв. Седмог батаљона из 1999. године.

Kроз описани сценарио, ДПС и њен лидер, актуелни председник, а суштински дугогодишњи апсолутни господар Црне Горе Мило Ђукановић, чија ће функција након формирања нове скупштинске већине и из ње проистекле Владе постати доминантно протоколарна, покушали би да на крајње подмукао начин више него известан губитак моћи и утицаја после тродеценијске владавине макар за извесно време спрече дискредитацијом нових власти.

Међутим, ако је нешто у претходних пар дана било евидентно, то је изузетан државнички приступ лидера три победничке листе, који су своје присталице у више наврата позвали на уздржаност. Због тога се може оценити да је покушај руководства ДПС и Ђукановића лично да баце љагу на вољу већине грађана Црне Горе и оспоре легитимитет нових власти унапред осуђен на пропаст.

Оставите Коментар