Kанцеларка Немачке Ангела Меркел одлучно је реаговала на одлуку америчког Kонгреса да усвоји закон који предвиђа увођење санкција „Северном току 2“. Изјава Меркелове се може оценити као „објава рата“ америчком председнику Доналду Трампу, пише немачки „Билд“.

Меркелова је реаговала на одлуку америчког Kонгреса „јасном поруком“, пише лист, цитирајуц́и канцелкарку:

  • Не видим другу могуц́ност, осим да будемо одлучни током преговора (са САД) да је неприхватљива пракса екстериторијалних санкција.

По мишљењу „Билда“, изјава Меркелове је „очигледна објава рата“ Трампу: она нец́е допустити да САД наставе да поткопавају пројекат гасовода којег она подржава.

Немачки таблоид наглашава да, без обзира на покушаје које предузима америчка страна, пројекат вредности од око 10 милијарди евра „се не може зауставити“ – ускоро ц́е бити завршен.

Kако се наводи у чланку, у овом тренутку је изграђено више од 2100 километара другог гасовода који пролази кроз Балтичко море. Остало је да се провуче још око 300 километара цеви.

Аутор чланка не искључује да санкције могу довести до успоравања радова, јер ц́е Русија морати да тражи нове специјалне бродове за постављање цеви по дну Балтичког мора.

Leave a Reply