Потпредседник Српске Рамиз Салкиц́ из Странке демократске акције покренуо је иницијативу о промени назива Републике Српске

Иницијатива за промену имена Републике Српске је у служби предизборне кампање, али би Бошњаци то свакако желели јер им још од Дејтона смета тај назив.

Потпредседник Српске Рамиз Салкиц́ из Странке демократске акције покренуо је иницијативу о промени назива Републике Српске, па се због предстојец́их општих избора у Босни и Херцеговини намец́е питање зашто таква иницијатива долази у овом моменту?!

Нец́е заједно у Југославији, али хоц́е у БиХ

Kрије ли се иза свега нешто вец́е и шта би то могло бити? Kоје и какве опасности то носи са собом и колико таква иницијатива има везе са кампањом пред опште изборе у БиХ? У крајњој линији, пошто овакве иницијативе за промену имена Српске нису новост и долазиле су и раније, које име би одговарало Бошњацима?

Политиколог из Београда Александар Павиц́, који познаје прилике у Босни и Херцеговини и Републици Српској, каже да је „Салкиц́ члан удруженог злочиначког подухвата који се зове СДА и који је одговоран за избијање рата у Босни и Херцеговини“.

„Оснивач странке Алија Изетбеговиц́ одбио је два мировна плана који би спречили рат у Босни и Херцеговини и они су искључиви кривци за крвопролиц́е, јер желе да контролишу целу државу. Није им била добра Југославија да живе заједно са Србима и Хрватима и другим народима, али зато желе да натерају Србе и Хрвате да живе у БиХ коју они контролишу“, јасан је Павиц́.

Тај аналитичар подвлачи да је у томе читава позадина Салкиц́еве иницијативе, који је, како каже, војник Алије Изетбеговиц́а.

„Он је један муџахедин у кравати и оделу, али кравата и одело не треба да заваравају. Његова једина сврха у политичком животу је да нема Републике Српске и по могуц́ству да нема Срба, а затим ни Хрвата у Босни и Херцеговини. Он је члан екстремистичке организације која би у нормалној држави требало да буде забрањена“, категоричан је Павиц́.

Иницијатива за рађање нових проблема

Професор из Бањалуке Милош Шолаја подсец́а за Спутњик да је председник СДА Бакир Изетбеговиц́ вец́ једном предлагао овакву иницијативу и да је сâм одустао од таквог предлога.

„То није реално, јер је Република Српска категорија из Дејтонског мировног споразума и уколико би било промењено име, онда би нестала и суштина. Не верујем да је то могуц́е, јер да се име некоме није свиђало, не би га прихватили“, напомиње Шолаја.

Чињеница је, додаје даље тај професор, да БиХ иде у изборе и да се траже сви могуц́и начини да се што више мобилише своје изборно тело, а да се опет са друге стране наоштри и противничко, па отуда та Салкиц́ева иницијатива.

Та иницијатива ц́е, верује Шолаја, у том смислу бити кратког даха, али подсец́а да ипак после избора и остану неки од тих планова. И то онда почне да ствара проблем у реалном политичком животу, ма колико то у овом тренутку било искључиво изборно оријентисано. Може да се укључи Уставни суд који се, како каже наш саговорник, показао као извор нестабилности пристрасношц́у страних судија.

„Уставни суд је у неколико наврата утицао на нестабилност у БиХ, нарочито кроз незадовољство Републике Српске. То је било у случају одлучивања о грбу и химни, затим није успео покушај промене заставе, али је зато Уставни суд наглашено био присутан кад је доносио одлуке о забрани референдума о евентуалној независности Републике Српске и још више кад је проактивно утицао да се забрани обележавање Републике Српске на дан кад је проглашен Устав 9. јануара“, наводи Шолаја.

Да је Салкиц́ева иницијатива за промену имена Републике Српске у служби предизборне кампање, сагласан је и Александар Павиц́, али он додаје и да би члан СДА то причао и без кампање јер, како каже, СДА никад нец́е бити задовољан Дејтонским споразумом пошто су, иако се мастило на том документу није било ни осушило, кренули да га заједно са својим спољним спонзорима дерогирају и уруше, јер им страшно смета Република Српска.

У позадини свега је велика мржња

„Нема тог имена које би њих задовољило, осим да носи назив Босна и Херцеговина, као што други ентитет у себи носи назив Босна и Херцеговина, али по могуц́ству да ту буду само вец́ински муслимани, да ту вехабије контролишу све џамије, да може Зелена трансверзала да се споји и да онда могу да окрену своје видике тамо даље према Западу и према новом џихаду у Европи“, тврди Павиц́.

На питање, откуда константно понављање овакве иницијативе, тај политиколог каже да је то суштински мржња према Србима и према хришц́анима.

„И они то могу да заклањају иза свакојаких измишљених ствари, јер једноставно не могу да прежале што овде више нема Отоманског царства и што они не уживају привилегије над хришц́анима. Они се нец́е смирити док овде положај хришц́ана на целом простору не буде као што је рецимо у данашњој Саудијској Арабији., где је забрањено бити хришц́анин“, прецизира Павиц́.

То је позадина свега, подвлачи Павиц́ и каже да све друго што причају о грађанској демократији, јесте маска и лаж.

„Довољно је видети како Срби живе у Федерацији Босне и Херцеговине, да се види шта би они урадили са Србима да имају власт. Шта би они урадили у Републици Српској са Србима да имају власт? Све друго је само маска. Они су веома добро преузели ту квазидемократску и квазилибералну реторику, али њихова дела говоре другачије. У Сарајеву практично више нема Срба, иако је то град у коме је живело 150.000 Срба пре рата. А то је сад претворено у неку блискоисточну престоницу. И то је цео њихов програм, а дела говоре све“, указује тај политиколог.

Док је Шолаја на становишту да овакве иницијативе долазе из редова бошњачких политичара због дизања политичких тензија, а не због неког њиховог предлога имена за Српску, Павиц́ сматра да било које име за Српску, да евентуално предложе Бошњаци, то Срби нец́е прихватити.

„Питати Бошњаке шта би они хтели било би сулудо, осим уколико они не желе да питају Србе како би они желели да се назове Босна и Херцеговина, а то се сигурно нец́е десити. Мислим да би они највише волели да то буде неки ’Уједињени европски емират‘ и да би им то било баш по мери“, циничан је Павиц́.