Према писању бројних руских медија, укључујући и изјаву председника Србије Александра Вучића да је дивизион засигурно најбољег ПВО система на свету С-400 „Тријумф“ стигао у Србију, појавила се и карта његове ефективне зоне покривања.

За време трајања војне вежбе „Словенски штит -2019“ у Србији ће бити распоређени елементи ракетног система С-400 „Тријумф“ великог домета. За сада се не зна тачна локација на коме ће ови системи бити размештени, иако је познато да ће се заједничка војна вежба реализовати у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде“.

Уколико ови системи буту распоређени на позицијама непосредне одбране града Београда (250 ракетна бригада ПВО Војске Србије), приказана је карта зоне њихогов ефективног покривања. Наиме, ови системи имају способност да погоде аеродинимички циљ на даљини и до чак 400км. Ово му омогућава изузетно потентна ракета 40Н6Е која у класи врхунских ПВО система великог домета нема премца.

Фото: bog-rata.com
Фото: bog-rata.com
За време војне вежбе “Словенски штит 2019” са дивизионом ракетног система С-400 ће бити остварена ефективна контрола ваздушног простора изнад целе Србије са целокупним Косовом и Метохијом, укључујући и Републику Српску. Пошто се искључиво ради о одбрамбеном средству стратегијског формата, у хипотетичкој агресији на Републику Србију С-400 је у стању да у потпуности затвори ваздушне коридоре који се налазе изнад већег дела балканског полуострва.

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км док по висини делује и до 35км. Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица.

Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

Вежба „Словенски штит 2019“ ће се реализовати у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде“, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије. Осим тога, на вежби ће бити коришћени и ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Оставите Коментар