Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да никад није био присталица „замрзнутог конфликта“ на Косову и Метохији и додао ништа неће урадити против интереса Србије.

„Људи у Србији очекују да наш одговор буде ‘не’ по сваком питању и да чекамо да се у будућности нешто деси што ће све променити, а то се неће десити. Зато никад нисам био присталица замрзнутог конфликта. С друге стране постоје хиљаду и хиљаде лажи да ћемо ми да урадимо нешто против нашег интереса, а то раде они који су разорили наше интересе. Ја могу да кажем шта ће унапред да се деси. Сви најављују расписивање њихових избора за октобар, њих једино занима победа на тим њиховим изборима и понашаће се као да дијалог није ни постојао. Тражиће да то буду разговори, како они кажу две равноправне стране, као да смо различите државе, што је немогуће“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Вучић је рекао, пред сутрашњи наставак дијалога Београда и Приштине, да је трафостаница Валач која се налази у срцу северног дела КиМ, када је реч о дистибуцији енергетике, највећи проблем, и поручио приштинским Албанцима да ни не помишљају да нешто учине с тим у вези.

„Важно је да бринемо о нашем народу. Имамо велике проблеме везано за енергетику јер поушавају да не дозволе дистрибуцију електричне енергије на север покрајине, спречи снабдевање севера“, подвукао је Вучић.

Рекао је да је његова молба Албанцима у Приштини, али и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу и међународној заједници била и остала да не покушавају ништа да чине.

„Валач се налази у срцу северног дела КиМ. Валач је у сваком смислу срце система северног дела Косова. То би изазвало страховиту реакцију нашег народа. Да ли можете да дођете са трупама, са неком РОСУ, можете, али молим да то не чине и не бих им то ни саветовао“, нагласио је он.

Вучић је казао да је то безброј пута молио, и додао да Србија никоме не прети.

„Као што молим и представнике НАТО, међународне заједнице да такву авантуру не дозволе. Никоме није важније ништа од стабилности и мира“, рекао је он.

Казао је да смо и једни и други много деце у ковчезима враћали.

„Данас је дан када обележавамо јунаштво наших војника на Кошарама. 108 људи који су се супростављали далеко надмоћнијем непријатељу који их је нападао из Албаније, из ваздуха је убијено. То су били људи који су херојски чували гранични камен СРЈ“, нагласио је он.

Вучић је казао да је Србији важно да се бори за живот, да чува животе људи.

Ако неко мисли, рекао је, да је могуће да, не само понижава Србију, већ чини шта му је воља, а да ћемо мирно да посматрамо како Срби нестају и прогоне их са вековних огњишта , истиче, његова безброј пута изречена порука је да Србија неће дозволити нове „Олује“ и „Бљеске“, преноси Танјуг.

Дијалог о нормализацији односа Београда и Притшине се наставља у уторак, 15. јуна у седишту Европске уније (ЕУ) у Бриселу. Биће то први сусрет српског председника Александра Вучића и премијера лажне тзв. Косова Аљбина Куртија, преносе Новости.

Оставите Коментар