Лука Дончић, млада звезда светске кошарке, одушевљава својим партијама на Олимпијским играма у дресу Словеније, државе у којој је рођен и одрастао, иако има корене из Србије, тачније са Косова и Метохије.

Екипа РТВ КиМ је у селу Бича крај Клине посетила Стојана Дончића, Лукиног деда-стрица, чији је рођени брат Србобран почетком осамдесетих отишао у Словенију где је добио најпре сина Сашу, а потом и унука Луку.

„Лука је наша крв, пуно нам је срце док га гледамо. Сви нас питају шта нам је Лука, али смо ми скромни, не хвалимо се много Луком“, рекао је Стојан.

Како је навео, са Луком се чуо пред утакмицу са Аргентином у којој је млади ас убацио 48 поена.

„Чујемо се повремено, али је доста заузет. И Албанци ме питају шта сам му, понекад избегавам да кажем, није сигурно. Питају ме да ли би он некада играо за Косово, можда некад, када би Косово постало Америка. Није играо за Србију, зашто би за Косово? Никад!“.

Стојан каже да би волео да Лука дође на Космет и одигра баскет са братом Вељком, ватерполистом рођеним 2004. године.

„Лука жели да дође, али му клуб брани јер сматра да није безбедно. Дочекаћу да Лука дође и да баци ову лопту у кош. Нећу умрети док не видим како они бацају лопту у кош“, истакао је Стојан Дончић.

У селу Бича је до 1999. године живело око 600 Срба, данас само Дончићи и Миланка Ремиштар.

„Годинама су Србе обилазили словеначки војници из КФОР, доносили су води. Сада их ретко ко обилази, помоћи више нема, а пет бунара које је Стојан Дончић ископао – пресушили су“, наведено је у прилогу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар