Функционер српске странке у Хрватској СДСС и новоизабрни потрепдседник хрватске владе Борис Милошевић пристустоваће обележавању годишњиве војно-полицијске акције „Олуја“ у Kнину 5. августа, објавио је портал Индеx.

Док се у Хрватској, у Kнину, годишњица те акције прославља, за Србију она представља тежак злочин етничког чишћења и такође се обележава комеморацијом жртвама.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави „Олује“ у Kнину, али да ће се трудити да их разуме ако такву одлуку донесу.

„Трудићу се да их разумем и наставићемо да радимо са њима и на помирењу са Хрватима и Хрватском, али то може само уз постовање свих зртава“, поручио је Вучић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је са СДСС и представницима српске мањине постигнут договор да ће обележавању „Олује“ присустовати потпредседник Владе Борис Милошевић.

„Мислим да је то добро и корисно, корисно пре свега за односе у хрватском друштву, однос према српској мањини у Хрватској, према рецентној прошлости и снажна је порука Хрватске према свим партнерима који гледају како Хрватска функционише данас“, рекао је Пленковић гостујући на РТЛ-у.

На питање новинарке да ли ће у Kнину бити и Милорад Пуповац, премијер је одговорио да су све време „разговарали о томе да у Kнину 5. августа буду сви чланови Владе“ и додао да је оно што је он желео управо то да Борис Милошевић као члан Владе буде у Kнину.

Пленковић, преноси Хина, такође је рекао да ће потпредседник Владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед бити на обележавању злочина који је почињен у Груборима након „Олује“ и на тај начин „послати снажну поруку Владе о томе да треба поштовати све жртве и достојно обележити та места“.

2 KОМЕНТАРА

Оставите Коментар