Патријарх српски Порфирије огласио се на Инстаграму о значају Литургије, богослужења, као и молитве у кругу породице.

Објаву је илустровао фотографијом путира, прибора који се користи при причести верника.

„Наш живот по дефиницији треба да буде Литургија. Сав да буде служба, богослужење. И наравно да све извире из Евхаристије, из Литургије Цркве. Наш молитвени живот не започиње и не завршава се почетком и крајем Литургије, него тај дух који ми изграђујемо у Евхаристији, у Светој Литургији треба да се преноси и у наш свакодневни живот. А да би опстојао у свакодневном животу за који знамо какав је, нимало једноставан никоме од нас, треба да буде утемељен у појединачној молитви.

Ја препоручујем онима који живе у породици, где има више чланова породице, да тај појединачни молитвени живот заправо буде породични. Да породица буде на окупу када се врше јутарње, вечерње, или зависи кад и како се одреде молитве да се читају. То је нарочито важно ако се молимо заједно са децом. И што пре, што су мања то је боље почети како би им молитва била саставни део живота, да се просто сроди са њиховим дисањем. Тако ће молитва бити природни амбијент, да кад дођемо у храм Божији на заједничку молитву, на Литургију не доживљавамо то као неки неприродни прелаз из тзв. свакодневног живота у живот молитве. Е сад, како, колико и на који начин то је увек лична ствар. То зависи најпре од узраста човека, зависи од времена које има на располагању, зависи од тога да ли је човек болестан или здрав. Зависи, значи, од много фактора и није лоше, напротив веома је добро и препоручује се, да то породично молитвено правило буде у договору са духовником, да буде по благослову, у окриљу Цркве“, написао је патријарх.

Иначе на илустрацији је позлаћени путир из манастира Врдника, Нове Раванице, који је украшен флоралним филигранским мотивима, испуњеним зеленим и плавим емајлом. Део је сталне поставке Музеја СПЦ.

Оставите Коментар