Данас је празник Покрова Пресвете Богородице, слава Пећке Патријаршије и многих наших светиња.

У последње вријеме се много говори о славним биткама 98-99. године на граници Србије и Албаније у реону Јуничких планина и Кошара, чули смо и да је тамо херојским подвигом заустављена, бар војно и тренутно, копнена НАТО агресија на нашу земљу…

Знамо и да је, између осталих, тај КРСТ понијела и славна 63-ћа ПАДОБРАНСКА, која данас слави своји славу!!

Доста смо чули, или прочитали, и ја не бих данас говорио о нашој Бригади и о томе шта је она и колико значила за војну одбрану наше земље од 90-тих па до данас, па и прије… Ја бих данас одао почаст оним дивним ВИТЕЗОВИМА НЕБА који су своје животе уградили у овај ХРАМ наше војничке традиције!

Наша Бригада није била само још једна јединица војске, њу нису красиле само веома моћна обука, скокови, дисциплина… Њу су прије свега красиле ЧОЈСТВО и ЈУНАШТВО!

У њој ми нисмо били само и просто другови из војске. Ми смо били и остали браћа! Наше старјешине нису биле само неко ко ће нас школски научити како се изводе напад и одбрана и друге обуке – они су били наши узори, и ми смо били једно!

И данас након толико година, у свакој молитви, у свим тренуцима свакодневног живота, ја сам са њима и они са мном. А жртва наше браће која су својим животом посвједочили ово братство је у срцима сваког од нас!

Наша јединица је увјек хтјела да буде међу најбољим јединицама војске, и били смо, али међу нама није било такмичења, ми смо хтјели да будемо једно и да као такви будемо најбољи!

Све слабости, сви падови и успјеси били су НАШИ, а не МОЈИ. Ми смо били и остали јато дивних појединаца који дишу истим плућима и знају шта је истинска СЛОБОДА!

Могао бих да пишем много и да набрајам све дивне, тешке, срећне и тужне тренутке нашег живота. И писао бих опет о својој браћи, али нећу – јер све што би требало рећи ми смо дјелима показали.

Слава оним најбољим међу нама, онима који су својом крвљу омеђили СРБИЈУ, хвала Господу и Пресветој Богородици коју данас славимо што су ме удостојили да будем њихов брат!

Срећна слава браћо и хероји.

Нека вас чува Покровом својим Пресвета наша Мајка Богородица!

Свештеник Миајло Бацковић

Оставите Коментар