Некада давно у једној брдовитој земљи био један трговац те имао три сина. Трговац беше рођен у веома сиромашној породици, у окупираној земљи па га мука натера да се још од младости сам сналази и избори за живот. Поче тако још као дете да чува свиње, те га једног дана нападе један од разбојника који му окупираше земљу и поче убијати свиње. Он тада извади кубуру те га устрели на лицу места. Од тога дана окупираном земљом поче да кружи прича да је рођен њен ослободилац.

Годинама касније млади трговац стече фино богаство и постаде зрео човек од великог угледа у земљи. Задеси се да зликовци баш у то доба почеше убијати и мучити народ трговчев. Тај народ не заборави причу која је кружила земљом када је трговац био млад и не желевши више да трпи муку, прогласи за свог вођу и објави рат зликовцима. Трговац тако постаде ослободилац те поведе народ у борбу против сто пута јаче војске. Он се одрече свог богатства које је стекао, одрече се и дела своје породице који не желе да га прати, чак беше спреман да за слободу свог народа да и оно највредније што имаше, свој драгоцени живот. Тако и беше, трговац за народ свој и његову слободу убрзо и даде свој живот. Трговац не доживеше срећан крај, али остави својој децу бакљу вере и наде која и данас остаде да гори и која ће се захваљујући њима поново проширити читавим народом чичиним.

Ми своје бајке не измишљамо. Наше бајке су истините, али их “ми” заборављамо. Да то спречимо можемо само ми који смо тога свесни. Некада је био један Црни Ђорђе, данас може да их буде много више. Наша мисија је да овакве јунаке вечно држимо у животу и духом у нама и гардеробом на нама.