АУТОР: СРЂАН РИСТИЋ

Прошло је већ неколико дана од потписивања фамозног „Вашингтонског споразума“ а ја се још увек нисам огласио по том питању. Чекао сам да се све слизгегне и добро промислим о свему (пошто сам првог дана променио 5 мишљења о истом).
Сада ћу изнети своје виђење споразума, тачку по тачку, да би на крају написао коначан закључак.
Кога смара да чита све, нека прочита само закључак.
Тачке 1 и 2.
Обавезали смо се да урадимо ауто пут и пругу Београд – Приштина. Начелно није лоше. Зависи од тендера.
Тачка 3.
добијамо лову од IDFC-a I EXIM-a да урадимо аутопут и пруге, сталну канцеларију IDFC-a у Београду, као и кредите за развој малих и средњих предузећа у трајању од чак 25 година са све грејс периодом. Остаје да се види колике ће камате бити, али ово је заиста одлична ствар. Захваљујући овоме, уместо што цепам и продајем огревно дрво, могао бих да покренем производњу намештаја нпр. (лични пример, свако може пројектовати на себе)
Тачка 4.
Отварање административног прелаза Мердаре. Неопходно ради функционисања ауто пута из тачке 1.
Тачка 5.
Улазимо у дуго најављивани мини шенген. Одлична ствар. Поготово за Србију као економски најдоминантнију земљу у склопу истог. Само скичање Шошона и екипе са DW говори колико је ово добро за нас.
Тачка 6.
Признајемо дипломе једни другима. У суштини небитна ствар. Данас нико никога и не пита шта је завршио, већ гледа да ли уме да ради посао за који је Конкурисао. Једино место на ком су битне дипломе су државна предузећа у која свакако нико неће примити Адема Бихаљија, дипломираог правника са универзитета у Вучитрну.
Тачка 7.
Радимо са америма на томе да поделимо Газиводе. Такође одлична вест, обзиром да су тренутно стопроценрно под шиптарском контролом. Овако ћемо добити пола.
Тачка 8.
Диверзификација добављача енергетике. Ово није довољно прецизирао, мада смо ми већ то одрадили, обзиром да гас узимамо од Руса, Бугара и Грка.
Тачка 9.
Забрана коришћења 5г мреже од непроверених добављача и уклањање исте уколико је већ постављена. Ово је Трампов ударац на Кинезе са којима је тренутно у трговинском рату. Остаје да се види реакција жутих по овом питању, која не би требала да буде Бог зна каква, обзиром да смо им лепо платили „помоћ“ коју су нам послали за време пандемије + њихови трговци већ 30 година несметано послују у Србији, без плаћања икаквих дажбина и обавеза (процене су да нам услед неиздавања фискалних рачуна оштете буџет за око 350.000.000. Еура годишње), што је резултирало уништавањем наше текстилне индустрије пре свега.
Тачка 10.
Вођење евиденције путника на авионским летовима и међусобно дељење података + увођење неких нових технологија. Ништа спектакуларно. Претпостављам да желе да прате кретање евентуалних терориста.
Тачка 11.
Одбрана имовине СПЦ и враћање јеврејској заједници имовине Јевреја побијених у холокаусту. Сјајна ствар за нас. Са једне стране гарантује се чување наших светиња, са друге стране шиптари морају да врате јеврејској заједници све што су им узели од 41. До 45. Пошто ми нисмо ништа ни отимали, они губе, ми добијамо.
Тачка 12.
Обавезали смо се да нађемо посмртне остатке несталих као и дугорочна решења за избеглице и интерно расељена лица. Добра ствар. Бар за породице несталих. Пре свега, да се раскрсти ко је кога убијао и где и што је још важније да се реши питање повратка наших људи доле.
Тачка 13.
Сарадња са земљама у циљу декриминализације хомосексуализма. Потпуно небитна тачка.
Тачка 14.
Означавање Хезболаха као терористичке организације. Договорено раније. Прикладно, обзиром да је Хезболах слао своје јединице да ратују против нас у Босни. Ово више штети Шипцима обзиром да су муслиманска држава, па ће се завадити са браћом са блиског истока док највише користи Трампу који овим потезом купује подршку јеврејског лобија за предстојеће изборе.
Тачка 15.
*Косово се обавезује да годину дана не аплицира за чланство у међународним организацијама док се ми обавезујемо да годину дана, формално и неформално, не цимамо земље да повуку признање. Ни ово начелно није лоше јер нас ништа не спречава да платимо лобистичке групе да раде на повлачењу признања. У том случају то раде оне а не Србија.
Тачка 16.
Премештамо амбасаду у Јерусалим. Такође раније договорено. Одлична ствар јер јача наше релације са Јеврејима посебно у контексту Републике Српске у којој воде главну реч, као и питања расветљавања геноцида над нашим народом из другог светског рата и обавештавањем међународне јавности о истом на којем Гидеон Грајф са својом екипом већ одавно активно ради. Такође ово савршено одговара и Трампу по питању јеврејске подршке на изборима која ће по свему судећи бити кључна.
Резиме :
Пре свега у тексту овог споразума јако је битно погледати начин на који је он формулисан. Сама формулација преговарачких страна у виду Србија (Београд) и Косово (Приштина) говори о томе да америчка администрација упркос томе што је признала *Косово као независну државу, дозвољава Србији да проблем *Косова третира као своје унутрашње питање.
Вучић схвата да у Европској унији ствари стоје потпуно другачије (инсистира се на потпуном признању *Косова као независне државе) и покушава то да избегне окрећући се новим центрима моћи. Остаје нам да видимо каква ће бити реакција из Берлина и Брисела и да ли ће му то успети.
Пребацивањем амбасаде у Јерусалим и означавањем Хезболаха као терористичке организације обезбедио је Трампу подршку јеврејског лобија која може бити кључна за његов реизбор, док му је потписивањем овог споразума дао снажан аргумент да се у америчкој јавности прикаже као велики дипломата са озбиљним спољнополитичким успехом и тиме га додатно „погура“ на изборима. О организованој подршци српске мањине у САД не треба ни причати.
Што се нас конкретно тиче добили смо све (паре, пола Газивода, заштиту за имовину СПЦ на Косову у Метохији, мини шенген и Јеврејску подршку) док су шошони, који су отишли са намером да добију независност изгубили пола Газивода, имовину коју морају да врате Јеврејима, таксе и царине, подршку великог броја арапских земаља, док су заузврат, чисто да им се замажу очи, добили признање државности од стране Израела.
Посебно бих овде истакао везу између IDFC – a и мини шенгена, јер ће Србија, која је и овако економски најјача, појачана америчким новцем у својој привреди, моћи да појача производне капацитете и без царине преплави тржиште Албаније, Македоније, Црне Горе и *Косова својим производима и тиме знатно ојача своју економију обзиром да се тржиште шири на простор 3 нове државе и самим тим утростручује.
У суштини, велика спољнополитичка победа Србије (за разлику од оне бриселске „победе“ од 5:0, где смо *Косову дали све атрибуте државности) и фантастичан осећај Александра Вучића за то који центри моћи преузимају доминацију у свету и једини нам могу пружити шансу за повратак суверенитета и територијалног интегритета.
Да ли је стварно луд или му је део неке стратегије да глуми лудака и прича о оловкама, кључевима и папирима, то не знам.
У сваком случају , носилац врховне власти на *Косову није влада *Косова већ Бондстил. Трамп као суверениста и Хришћанин, овим уговором, јасно је показао којој страни ће америчка администрација бити наклоњена у будућности.
Ко је, како, где, и на чему седео; да ли је добио папирић, оловку, тапшање, пољубац, потпуно је безначајно и ко се бави тиме, дефинитивно не треба да се бави политиком.
У прилог свему овоме што сам овде написао најбоље говори ова карикатура из једних Албанских новина, као и чињеница да због овог споразума *Косовска влада само што се није распала.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар