Русија непрестано и успешно усавршава оружје морнарице, способна је да открије било ког непријатеља и ако је потребно да му нанесе ударац који не може да избегне, изјавио је руски председник Владимир Путин у Санкт Петербургу пред почетак Главне поморске параде поводом Дана морнарице.

  • Русија је брзо заузела своје место међу водећим поморским силама, прошла је колосални пут развоја од скромног чамца Петровског до моћних бродова океанске зоне и ракетних подморница на нуклеарни погон, стекавши ефикасну поморску авијацију дугог и кратког домета, поуздане обалске системе одбране, најновији хиперсонични високо прецизни системи наоружања, који још немају пандане у свету – истаскао је Путин.

Нагласио је да данас руска морнарица има све што је потребно да би гарантовала заштиту своје земље и националних интереса, преноси Тас с.

Путин је подсетио на прописе Петра Великог који су се огледали у поморској повељи: не спуштати заставу брода ни пред ким, не повлачити се и не предавати брод непријатељу.

У Санкт Петербургу данас се одржава главна парада у част 325. годишњице формирања Руске флоте, а Путин, који је врховни командант руске војске, обишао је бродове који учествују у паради и војницима честитао празник.

У петој по реду паради учествују 54 брода, 48 авиона и преко 4.000 војника.

Предвиђена су два парадна строја – на Неви и у оближњем Кронштату.

На Неви ће поред осталих бродова бити приказана и најновија фрегата пројекта 22350 „Адмирал Касатонов“, ненуклеарни брод „Кронштат“ и други бродови, док ће у Кронштату парадни строј чинити 16 бродова, међу њима ракетна крстарица „Маршал Устинов“, корвета „Гремјашчи“ и други.

На крају тог дела параде ловци Су-25 ће обојити небо бојама руске заставе.

Парада је већ одржана у Владивостоку где се налази Тихоокеанска флота, а празник Ратне морнарице обележиће и Северна, Црноморска, Балтичка и Каспијска флота као и руске поморске снаге у Тартусу у Сирији.

Увече у 20 сати у Санкт Петербургу ће бити одржана и свечана артиљеријска почасна паљба.

Због сложених епидемиолошких услова, парада ће се одржати без присуства публике.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар