Србија неће испунити обећање о премештању своје амбасаде из Тел Авива у Јерусалим ако Израел призна њеног непријатеља Косово, упозорио је данас извор близак влади у Београду, наводи „Тајмс ов Израел”.

Исти извор додаје да ће формално признање проглашења независности Косова из 2008. године „уништити” односе јеврејске државе са Србијом. „То би могло да се заврши потпуним хаосом, ако нема компромиса о томе какве ће односе Израел на крају имати са Косовом”, рекао је анонимни извор за тај лист.

„Дипломатски односи са Косовом су једна ствар, признање као независне државе су потпуно друга ствар. То ће уншитити односе Израел-Србија”, упозорио је српски извор.

У петак је кабинет премијера Израела Бењамина Нетањахуа издао саопштење да су Косово и Израел одлучили да „успоставе пуне дипломатске односе између две земље”, подсећа израелски лист.

Тај договор је очито био део споразума између Косова и Србије којем је посредовала администрација САД. „Тајмс ов Израел” наводи да се Србија и Косово не признају и да су потписали одвојене споразуме са САД о нормализацији економских односа.

Београд је у свом договору са САД обећао да ће преселити амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године.

У договру са Приштином се наводи да су „Косово и Израел пристали да се међусобно признају”.

Лист наводи да је на церемонији потписивања у Белој кући председник Србије Александар Вучић поменуо да је било „велике битке” између Србије и САД о признању Косова.

„Они су мислили да би ми требало да позовемо Израел да призна Косово и ми смо рекли да не можемо јер то подрива нашу политику. Ми смо рекли да ако се Израел и Приштина од томе сложе, у реду. Такође смо рекли Израелу да ако поштује Србију онда ће наша земља преселити амбасаду у Јерусалим”, рекао је Вучић.

Неки аналитичари су разумели изјаву о потреби да Израел поштује Србију као наговештај да ће та земља преселити амбасаду само ако се јеврејска држава уздржи од признања Косова.

Бивши амбасадор Израела у Београду Артур Кол је изјавио да је Вучић рекао како одлука Израела да призна Косово није повезана са споразумом потписаном у Белој кући и да је то сопствена одлука Израела и такође да је премаштање амбасаде Србије условљено поштовањем интереса Србије.

„То је велики наговештај да уопште неће преселити амбасаду”, рекао је Кол.

Извор на који се позива израелски лист је упозорио да премештања амбасаде неће бити у случају признавања Косово као независне земље и да ће „тај потез Израела нанети штету иначе блиским односима Израела и Србије и никада неће бити исти”.

На питање да ли Србија није прећутно пристала да Косово и Израел успоставе односе извор је рекао да су две стране потписале одвојене споразуме и да „документ који је Вучић потписао не каже ништа о израелском признању Косова”.

Очекује се да ће Нетањаху и Вучић и петак разговарати преко телефона, преноси Бета.

Васиљевић: Премештање Амабасаде није коначно

Саветница за медије председника Републике Србије Сузана Васиљевић изјавила је данас да премештање Амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим још није коначно и да ће зависити од тога како ће се Израел понашати по питању КиМ.

Васиљевић је подсетила да је председник Александар Вучић у САД на конференцији AIPAC у марту ове године најавио да ће Србија у Јерусалиму отворити канцеларију Привредне коморе Србије и државне канцеларије.

„О следећим корацима ће се тек разговарати, а то зависи од поступка Израела, за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано, та тачка јесте у папиру Приштине, али не у папиру Србије”, рекла је Васиљевић за ТВ Прва.

На питање како су на могуће премештање наше амбасаде у Јерусалим реаговале арапске земље, Васиљевић каже да у коментари углавном позитивни и да Србија нема никаквих замерки.

„О томе ће председник говорити у наредном периоду”, најавила је Васиљевић.

Оставите Коментар