Одлуком државног врха и надлежних здравствених служби школе у Србији наставиће да раде, јер су тако проценили стручњаци, пренео је Александар Вучић после састанка са експертима. Забрањени јавни скупови на затвореном простору. Препорука да се откажу и породична славља

После састанка на ком су учествовали Вучић, премијерка Ана Брнабић и стручњаци, председник је рекао да Србија има довољно респиратора за лечење оболелих, што је у овом тренутку кључно.

Нагласио је и да је неопходно да сви који су имали контакт са људима из држава у којима има велики број заражених морају то да пријаве да би се спречило ширење корона вируса.

И код људи који су до сада заражени било је проблема због тога што на време нису рекли да су били у Италији, на пример.

Он је рекао да се мера затварања школа не препоручује сада, али да је могуће да она буде уведена пред Ускрс, већ од католичког Ускрса.

Kаже и да ће посебне мере бити предузете на граничним прелазима, да ће неки мањи прелази бити затворени.

„Сви велики прелази ће да раде, а неки мањи ће бити искључени“, рекао је Вучић и навео да је то у циљу боље контороле.

Нагласио је и да су лекари оценили да би требало отаказати породична славља, свадбе и прославе и да наши људи који долазе са ризичних подручја за Ускрс да сачекају мало месец дана.

Рекао је да је одлучено да се забране скупови у затвореном простору већи од 100 људи. Скупови на отвореном нису забрањени.

Он је рекао да ће утакмице рукометашке и кошаркашке које се одржавају у халама играти без публике, док ће фудбалске утакмице моћи да се играју са публиком.

„Сви који хоће да протестују, могу слободно. Само перите руке“, поручио је Вучић дан након што је јуче „Грађански отпор“, који је преузео протесте „1 од 5 милиона“ суботом, навео да ће због ситуације са корона вирусом престати са протестима.

Сви лекари су сагласни да ће вирус бити неупоредиво мање прелазан уз више сунчаних дана, истакао је.

Он је објаснио и да је особа која се налази у тешком стању због корона вируса мушкарац из Kикинде, који болује и од других болести, а који је боравио код сина у Милану.

Вучић је рекао да је тај човек примљен у болницу због других болести, дијабетеса и бубрежних болести, као и да је тек касније установљено присуство коронавируса, будући да тај човек није лекарима рекао да је боравио у Милану.

„Целу болницу смо довели у питање“, рекао је Вучић и апеловао на грађане да медицинским радницима кажу да ли су били у подручјима који су жариште коронавируса.

Вучић је рекао да је ситуација посебно опасна код старијих људи који имају друге симптоме болести, односно за кардиоваскуларне болеснике, људе са високим крвним притиском, дијабетичаре и малигне болеснике.

„Ако сте били у Милану или на северу Италије, реците, да бисмо вас сачували“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да све што је речено на првој конференцији за новинаре, уз указивање на неопходност одговорног приступа и позива грађанима да не паниче, „показало оправданим“.

„Ми смо слушали струку, нису одлуке доносили политичари. Нисам лекар ни ја, ни Ана Брнабић да би могли да будемо паметнији од ових људи који су спасили животе много људи у нашој земљи“, рекао је председник.

Председник је посебно у казао на значај респиратора у лечењу заражених.

„Обезбедили смо респиратора сасвим довољно. Имамо их више него довољно и у случају драстичног повећања оболелих“, поручио је Вучић.

Објаснио је да је то машина којом помажемо и боримо се да излечимо заражене, као што је урађено у случају првог пацијента у Суботици за кога каже да није одмах рекао да је био а северу Италије.

Он се захвалио „Галеника фармацији“, јер они набављају филтере, а сутра, како је рекао, стижу у скафандери, маске и специјална опрема.

„Простора имамо довољно и довољно обучених људи“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је највећи проблем заштита здравствених радника и да ће они имати посебне стимулације.

„Видећемо преко владе кад све прође да добију награде“, рекао је.

Вучић је нагласио да је од кључног значаја да пријаве сви који су били у кризним подручјима.

„Реците када сте били у жариштима, не сме да нам уђе у хирургију Kлиничког центра корона, само нам реците кад сте били у Милану – то посебно опасно код старијих људи“, нагласио је и додао да је у случају Ниша, питање било да ли постоји локална трансмисија путника из италијанског дела Швајцарске, Лугана, тако да се кренуло у идентификовање кафана и локала ради дезинфекције.

„Све што је потребно предузимо“, рекао је Вучић и позвао грађане да кажу ако су били или имали контакт са неким са севера Италије.

Испричао је да се једно лице пријавило најпре приватном лекару на упалу грла, а тек је у Земунској болници установљен корона вирус код тог пацијента и почело је његово лечење.

Навео је да се испитују сви контакти заражених и њихово кретање у претходном периоду.

Он је саветовао грађане да „не слушају политичке противнике који су острашћени“.

„Сапун, прање руку. То је кључна превенција. Сви лекари то потврђују“, рекао је Вучић.

Састанку, у згради Председништва, присуствовали су министар здравља Златибор Лончар, министар просвете Младен Шарчевић, министар туризма Расим Љајић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, министар привреде Горан Kнежевић, гувернерка НБС Јоргованка Табаковић и председник ПKС Марко Чадеж.

На састанку су били и директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић, начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље епидемиолог Предраг Kон, дечји пулмолог и алерголог у Универзитетској дечјој клиници Тиршова Бранислав Несторовић, бивши директор Института за јавно здравље Ниш Бранислав Тиодоровић.

Састанку су присуствовали и представници Војске Србије.

У Србији је потврђено 12 случајева оболелих од корона вируса, а до данас у 8 сати у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 130 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Сви спортски догађаји који се играју у халама играће се без присуства публике, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће због корона вируса бити забрањени сви јавни скупови у затвореном, али да ће бити дозовољено одржавање утакмица на отвореном.

„Фудбалске утакмице ће се играти као и до сада, само перите руке“, поручио је Вучић јавности.

До сада су сличне мере донеле владе Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, као и бројне друге владе у Европи.

Италија је суспендовала Серију А, предузете су посебне мере у бројним другим спортовима.

Влада Србије објавила је и да су забрањени сви остали скупови у затвореном, укључујући и предизборне митинге. Вучић је замолио грађане Србије да ако праве славља, свадбе, крштења или слично, да се приџавају прописаних мера.

Оставите Коментар