Основно јавно тужилаштво (ОЈТ) у Врању неће кривично гонити председника Српске Деснице Мишу Вацића због његовог говора на оснивању одбора у Бујановцу, пише Инсајдер позивајући се на званичне изворе у ОЈТ.

Вацић је у том говору рекао да су највећи проблем у тој општини „домаћи издајници који шурују са Шиптарима“ и да ће они, како је навео, „бити расељени зато што другима уништавају животе, али и ако буду спутавали Српску Десницу“.

Како је речено у ОЈТ на основу прикупљеног доказног материјала у предистражном поступку 16. јула донета је одлука да „нема места покретању кривичног поступка против Вацића“ због кривичног дела за које се гони по службеној дужности.

Образложено је да „изговорене речи немају карактер озбиљних и безусловних претњи, упућене су неодређеним лицима и изречене као условне претње“.

Подсећања ради, ОЈТ Врање је у октобру прошле године, два дана након спорне изјаве Мише Вацића на оснивачкој скупштини локалног одбора странке у Бујановцу, покренуло предистражни поступак и доставило захтев Полицијској станици Бујановац за прикупљање потребних обавештења.

Вацић је тада изнео низ претњи представницима Срба у локалним институцијама рекавши „да ће бити протерани, а њихова места заузети представници Српске Деснице“.

  • Доћи ће људи, ако треба блокираћемо цео град против оних који корупцијом уништавају ваше место.

Долазићу овде док их не отерамо – рекао је Вацић.

У новембру је, затим, тужилаштво упутило додатни захтев полицији и затражило да се обави разговор са Вацићем, као и са представницима Срба у локалној власти о томе да ли су били узнемирени због његове изјаве.

Како ни шест месеци касније прикупљање потребних информација као и разговор са Вацићем полиција још није обавила, 21. маја из ОЈТ су упутили тзв. „ургенцију“.

У одговору ОЈТ Врање на питања Инсајдера наводи се да је разговор са Вацићем „обављен пред ПУ за град Београд“, у коме се Вацић „изјаснио на све околности конкретног догађаја“, као и са уредником и власником портала „Бујановачке“ Николом Лазићем, који је пренео део Вацићевог говора, као и са представницима српске опозиције у општини Бујановац, након чега је донета одлука да „нема места за покретање кривичног поступка“.

Оставите Коментар