Око 30 милиона куна, што је око четири милиона евра, главни је мотив због којег је Борис Милошевић, српски представник у хрватској влади, био у Книну у првом реду на прослави „Олује“.

Кеш из државне касе, који је ове године био већи него претходних, Загреб је усмерио на неколико српских удружења која иначе блиско сарађују са Самосталном демократском српском странком, коју годинама води Милорад Пуповац.

 • Влада Андреја Пленковића највише новца издвојила је за српску националну мањину, а четири највећа удружења – Српско народно вјеће, Српско културно друштво Просвјета, Српско привредно друштво Привредник и Заједничко веће општина Вуковар. Можда је случајност, али је занимљиво да је до јула прошле године на месту председника Српског народног вјећа био Пуповац и да га је на том месту наследио његов политички пулен Борис Милошевић, баш онај који је имао желудац да са Хрватима слави „Олују“ – наводе извори из безбедносно дипломатских кругова.

ДОБИЈАЋЕМО И ВИШЕ

Милорад Пуповац у изјави за Српски телеграф истиче да је председник Самосталне демократске српске странке а не неког од удружења или самоуправа Срба у Хрватској.

 • Не знам колико тачно добијају заједно СНВ, ЗВО, Просвјета и Привредник. Знам само да са осталим заступницима националних мањина радимо на томе да се повећавају средства за редовно функционисање кључних мањинских организација и самоуправа, њихове програмске активности и капиталне инвестиције: изградња или обнова културних центара, друштвених домова, инфраструктуре и споменика, као и на посебан програм економског развоја средина у којима живе припадници националних мањина, посебно српске, а која су девастирана у рату – објашњава Пуповац.

Додаје да зна да од тих средстава Србима, као најбројнијој заједници, након што више од две деценије није било тако, сад припада размерно највећи део тих средстава.

На конкретно питање да ли је тај новац био разлог због које је један Србин отишао на прославу „Олује“ Поповац кратко одговара:

РАЗДОР МЕЂУ СРБИМА

Наводи да Хрвати за српску заједницу већ годинама дају не десетине, већ стотине милиона куна. Новац, како набраја, иде за обнову у рату порушених кућа или за стамбено збрињавање оних који су остали без станова, субвенционисање општина, субвенционисање пољопривредних газдинстава, обнову споменика и културне баштине, школовање на српском језику и ћириличном писму.

 • То траје од 2003. с осцилацијама у висини износа, до прекида у појединим раздобљима. Онај ко вам сугерише да би то био разлог одласка у Книн тај или не познаје наш рад, нашу политику или то ради због лоше намере – поручује Пуповац.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истиче да српски интереси немају цену и да је по том питању недопустива било каква трговина:

 • Хрватска упорно покушава да делује против Србије. Покушавају да направе раздор између Срба који живе у Хрватској и Србији, желе раздор који ће их окренути против Београда.

Туђман слао хеликоптер за Пуповца

О везама Пуповца са хрватским властима деценијама круже бројне приче. Једна од њих је и она везана за промену хрватског устава, по којем су Срби преко ноћи од народа деградирани и сведени на националну мањину.

Наиме, 12. децембра 1997. у Сабору се гласало о изменама и допунама уставног закона. За усвајање је била потребна двотрећинска већина, а владајућем ХДЗ недостајао је један глас да прогурају закон. Само гласање одлагано је непрестано од поднева до седам увече. Нешто после седам у скупштинску салу стигао је Пуповац, подигао је руку и уставне измене су усвојене. Прича се да је у тој паузи, по наређењу Фрање Туђмана, послат хеликоптер који је Пуповца превезао до Сабора на гласање.

Добро ситуиран професор

Председник удружења Веритас Саво Штрбац наводи да Пуповца познаје годинама, да зна да је одувек био одличног имовинског стања.

 • Знам да је добро ситуиран, да је професор… Не верујем да је тај новац завршио у приватним џеповима. То су давања попут оних која наша држава даје националним мањинама у Србији. Срби имају нашу подршку шта год да раде, они који су остали да живе у Хрватској морају да се сналазе, да послују, да привређују… Све то подржавамо. Једино што ниједан Србин не сме да уради јесте да иде на славље поводом „Олује“. А управо је оно што је урадио Милошевић. За такве потезе и поступке ниједан Србин не може и не сме да има разумевања – поручује Штрбац.

Ко је Борис Милошевић

 • Рођен је 1974. у Шибенику
 • Дипломирао на Правном факултету у Ријеци
 • Од 2002. радио у суду у Бенковцу и у општини Кистање
 • Улази у политику 2008. као правни саветник Српског националног вијећа
 • Први пут ушао у владу Хрватске као помоћник министра управе и локалне самоуправе 2012.
 • За заступника у Хрватском сабору изабран 2016.
 • Од 2019. до 2020. био председник Српског народног вијећа
 • Од 2017. члан председништва Пуповчевог СДСС
 • Први Србин који је учествовао у прослави „Олује“, војне акције у којој су страдали и чланови његове породици

Тања Ковачевић

Оставите Коментар