Немачка министарка економске сарадње и развоја Свења Шулце (СПД) упозорила је у разговору за Билд да свету прети акутна криза због вртоглавих цена хране.

„Ситуација је врло драматична. Због пандемије коронавируса, екстремних суша и рата у Украјини цене хране у свету порасле су за трећину и сада су на рекордном нивоу. Светски програм за храну тренутно процењује да више од 300 милиона становника пати од акутне глади и стално морају да се коригују бројеви, повећавају процене. Горка је порука да нам прети највећа криза глади од Другог светског рата, милиони људи ће умирати“, изјавила је Свења Шулце.

Одговорила је на упит да ли је у реду да Немачка жито претвара у зелено гориво када широм света људи умиру од глади.

„Није у реду. Нико не жели бити одговоран за повећање броја гладних у свету. Морамо да престанемо да стављамо храну у резервоар аутомобила – било да је у питању пшеница, палмино уље, репица или кукуруз. Удео од 4,4, одсто горива су храна за људе и за животиње. То би требало свести на нулу, не само у Немачкој, него што је више могуће на међународном нивоу. У Немачкој сваке године у резервоаре аутомобила улијемо 2,5 милијарди литара горива из биљних уља. То је готово половина жетве сунцокретовог уља у Украјини.“

Немачка министарка такође је коментарисала каква је улога руског челника Владимира Путина у надолазећој кризи, преноси Јутарњи лист.

„Путин користи глад да би водио рат. Искоришћује чињеницу да многе земље широм света зависе од руских и украјинских пољопривредних производа. Украо је жито из Украјине и извозиће га у земље које су недвосмислено проруски наклоњене. На Генералној скупштини УН-а 40 земаља, у којима живи половина светског становништва, није осудило Путинову агресију. То је конкретан резултат рањивости на уцену храном“, рекла је.

На питање да ли треба Немачка да смањи развојну помоћ земљама које нису окренуле леђа Путину, рекла је:

„Напротив, сваку земљу коју нисмо придобили, гурамо у загрљај Русије. Тај пут не смемо изабрати. Морамо учинити што више земаља независним од Путина. Из тог разлога сам одобрила додатних 50 милиона евра за Молдавију и 27 милиона евра за Грузију. Молдавија је изузетно зависна од руске струје и гаса, а обе земље с разлогом страхују од руске агресије“.

На питање може ли се у будућности очекивати нормална сарадња с Путином, категорички је одговорила негативно.

„Нико данас не може озбиљно рећи какав ће бити однос с Русијом у будућности. Једно је јасно: докле год бесни ова брутална агресија, сарадња с Путином не долази у обзир“, рекла је.

Оставите Коментар