Немачка, четврта по величини економија света, спрема се за све сценарије укључујући и комплетну обуставу дотока руског гаса. Наиме, многи то очекују након што се заврши десетодневно одржавање кључног гасовода Северни ток 1.

Данас су почели радови на одржавању гасовода који руски гас доводи директно у Немачку, али у Берлину страхују да се то користи у Кремљу за политички притисак на Запад, што званична Москва негира, пише Ројтерс.

Британска агенција позабавила се ризицима који би се појавили ако се прекид у снабдевању продужи или гасовод након одржавања проради смањеним капацитетом.

Зашто је Северни ток 1 тако круцијалан?

То је појединачно највећа рута за доток руског гаса у Немачки, са 55 милијарди кубних метара годишње гаса. Поређења ради, Немачка је прошле године потрошила укупно 100 милијарди кубика гаса.

Транзит руског гаса кроз Пољску је прекинут ове године а кроз Украјину је угрожен ратом.

Половина немачких домаћинстава ослања се на гас за грејање, нарочито од октобра до марта и ако Северни ток 1 не проради то ће угрозити планове о пуњењу подземних складишта гаса за зиму.

У њима би се, теоријски могло сместити гаса за око 2-2,5 месеци националних потреба за тим енергентом, али су она само 64,6 одсто попуњена, док је циљ за 1. октобар да буду 80 одсто пуна.

У међувремену је тражња за алтернативним изворима гаса скочила широм света а цена је узлетела, откада се тражња опоравила по проласку пандемијских ограничења.

Како и када би Немачка могла да ограничи потрошњу гаса?

Ако би Немачка покренула свој план за хитне ситуације из три фазе, регулатор гасне мреже (Бундеснетзагентур) морао би да обезбеди да се гас правично расподели. Ту фазу би покренула изузетно велика потражња гаса, или значајно смањење снабдевања, на пример, ако Северни ток 1 остане затворен и након одржавања.

Немачка је у другој фази од 23. јуна када је проток тим гасоводом смањен на 40 одсто капацитета, пише британска агенција.

Који сектори су највише угрожени?

Најугроженији је хемијски сектор, али и произвођачи челика, стакла и папира јхер су то највећи немачки индустријски потрошачи гаса, али би ефекти обуставе снабдевања захватили бројне друге гране, све до производње хране хране и порцелана.

Индустрија алуминијума, са обртом од 22 милијарде евра и 60.000 запослених, ослања се на гас за топљење и рециклажу сировине. Ту је индустрија папира, чији је обрт 15,5 милијарди евра годишње а има око 40.000 запослених. Оператеори кажу да су папир и картон притом од виталног значаја за храну, лекове и хигијенске потрпштине.

Шта раде компаније?

Највећи немачки увозник гаса Унипер затражио је државну помоћ за спасавање за коју се може чути да износи и до девет милијарди евра, а и друга јавна предузећа имају сличне проблеме.

Водећи произвођач челика Тисен Круп спремио је план за случај престанка снабдевања гасом, јер према речима портпарола фирме, коришћење нафте и угља није могуће. Уколико му се одређена минимална количина гаса не обезбеди, фабрике ће морати да се угасе а могућа је одређена, не мала, штета за погоне у том случају.

Самњивање дотока гаса за фабрике алуминијума за 30 одсто значило би да половина њих мора да оде у мировање, наводи индустријска група Алуминијум Дојчланд. Главни актери су ту Хyдро Алуминиум, Спеира и Тримет.

Хемијски концерн БАСФ мора да одржи снабдевање гасом макар на 50 одсто од своје максималне тражње па би руско завртање славине покренуло план компаније за хитне случајеве.

Шта би било с економијом?

У до сада најмрачнијим предвиђањима, Бавариан вбw индустрy гроуп наводи да би Немачка привреда изгубила 12,7 одсто у другој половини године у случају потпуне обуставе дотока руског гаса.

Социополитички ризици

Очекује се да би социјални притисци због гаса дали крила популистима крајње деснице и левице у политичком спектру, што би потенцијално утицало на национални курс убудуће.

Званични Берлин је одобрио закон који задржава отворене опције за директно регулисање превисоких цена или алтернативно настојање да се терет повећања распореди међу корисницима.

Оставите Коментар