Представници Србије и Приштине спремају се за одлазак у Вашингтон, на позив Гренела. Тема: Kосово. Огласила се Немачка.

Најављени састанак представника Србије и Kосова у Вашингтону јасно показује колико су се се у последње време САД и Европска унија удаљиле од заједничког ангажмана на Балкану, где су деценијама следиле исте политичке циљеве, пише дневник „Ноје цирихер цајтунг“.

„Да администрација америчког председника Доналда Трампа по сваку цену жели да постигне напредак у компликованим односима Србије и Kосова већ је дуже време очигледно. Од спољнополитичког успеха, који би уз то ЕУ и мултилатералну дипломатију представио у лошем светлу, очекује се ветар у леђа за јесењу изборну кампању“, пише швајцарски дневник.

Лист примећује да је веома интересантан тренутак који је Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изабрао да објави своју иницијативу. „У Србији се наредног викенда одржавају парламентарни избори. Па иако нико не сумња у победу Српске напредне странке председника Александра Вучића, најава једне у унутрашњеполитичком смислу тако деликатне иницијативе, исто је што и прејудицирање исхода избора“, пише НЗЗ.

С друге стране, на Kосову је ситуација и даље нестабилна, пише швајцарски дневник, указујући на обарање владе Аљбина Kуртија, масовно негодовање грађана и анимозитете између шефа државе Хашима Тачија и новог премијера Авдулаха Хотија.

Уз оцену да је Гренелова иницијатива „снажан ударац у европску цеваницу“ и да јасно показује колико у се у међувремену удаљиле политике САД и ЕУ на Балкану, НЗЗ ипак наглашава да за то губљење утицаја ЕУ може да криви само себе.

Према писању НЗЗ, смањивање утицаја ЕУ је последица нестанка перспективе чланства у Унији за земље региона, што је годинама био главни политички инструмент Брисела.

Посебно се то, пише дневник, примећује на Kосову, где је грађанима и даље потребна виза за ЕУ.

Лист, међутим, оцењу да су и изгледи за дугорочнији успех најновије америчке иницијативе „суморни“. „Почетник у балканској политици Гренел никада није успео да веродостојно оповргне сумње да му је важније да приреди ‘фото-сесију’ за свог шефа у Белој кући, него да постигне одрживо решење, које би уживало широку подршку“, пише дневник.

То намеће и питање најспорније тачке преговора, а то је евентуална размена територија између Србије и Kосова, пише лист, наглашавајући да се таквом решењу веома противе грађани Србије и Kосова, али и да регионалне последице таквог кршења табуа захтевају веома пажљиву дипломатију.

„Најновија фаза конфлика између Србије и Kосова траје већ две деценије. За компликоване проблеме у региону не постоји ‘брзо решење’ које би било по укусу америчког председника“, закључује НЗЗ.

„Ако на Западном Балкану у неком тренутку желе да стигну у Европу, онда дијалог морају да воде пре свега са ЕУ“

На све те констатације јавила се и Немачка, одакле поручују да се не би требало заборавити да се дијалог води под окриљем ЕУ.

„Само уз Европску унију може бити решења косовског проблема“, рекао је немачки шеф дипломатије Хајко Мас у интервјуу за ДW. Његова порука је јасна: ко хоће у ЕУ, мора да разговара са ЕУ.

„Све државе Западног Балкана желе европску перспективу. Ако је желе, онда и политичка решења, посебно сада у конфликту Kосова и Србије, морају бити уз Европску унију“, каже немачки министар спољних послова Хајко Мас у разговору за ДW.

Социјалдемократски политичар је, како додаје, „веома сигуран“ да ће ЕУ играти важну улогу у наставку преговора.

Та порука долази у јеку написа у немачкој штампи да је Брисел испустио дизгине дијалога Kосова и Србије, те да главну реч води Ричард Гренел, специјални изасланик Доналда Трампа. Он је позвао председнике Александра Вучића и Хашима Тачија да се 27. јуна састану у Вашингтону.

Берлинска влада са канцеларком Ангелом Меркел на челу са скепсом гледа на тај амерички ангажман, посебно се противећи могућности прекрајања граница на Балкану.

Министар Мас каже да ће се Немачка, током председавања ЕУ у другој половини године, бавити и Западним Балканом.

„Ако на Западном Балкану у неком тренутку желе да стигну у Европу, онда дијалог морају да воде пре свега са ЕУ„, додаје он за ДW. „Верујем да то на Западном Балкану знају и да ће ЕУ, посебно сада, појачати свој ангажман.“

Европска унија је недавно именовала Мирослава Лајчака за специјалног изасланика за косовско питање. Лајчак је ове седмице био у дводневној посети Приштини, где се састао са свим битнијим политичарима, представницима српске заједнице и Српске православне цркве. Он у Београд стиже већ у понедељак (22. јун), после избора.

Европски посредник је на Твитеру поручио да је са косовским премијером и председником причао о „конкретним корацима“ за „брзи“ повратак дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

--

Leave a Reply