Стварање економског фонда од 200 милијарди евра од стране Немачке је показатељ да Берлин није заинтересован за то да ли друге чланице ЕУ имају таква финансијска средства за подршку привреди, сматра економиста Јарослав Шулц.

– Ово је један од најодлучнијих корака ка распаду Европске уније од њеног оснивања – рекао је он у интервјуу за Парламентнí листy.

Шулц је нагласио да поступци немачких власти показују да им заједнички европски интереси нису на првом месту, а Берлин ће током актуелне енергетске кризе само ојачати своју хегемонију у ЕУ.

Роберт Хабек, немачки вицеканцелар и министар економије, рекао је раније да се очекује да ће се економија земље смањити за 0,4 одсто следеће године након раста од 1,4 одсто ове године.

Нова прогноза је оштар пад у односу на претходно предвиђање раста од 2,2 одсто ове и 2,5 одсто следеће године, преноси ФТ. Растуће цене, несташица енергије и уска грла у ланцу снабдевања довешће до смањења немачког бруто домаћег производа у последња два квартала ове и првог квартала следеће године, рекао је Хабек.

Оставите Коментар