Седам милиона мртвих за три године, несташица хране и преоптерећен здравствени систем који неће моћи да лечи све пацијенте, а многи ће умрети као резултат тога.

Ово је сценарио из „Анализе ризика становништва“ из 2012. године која је размотрила мере и последице две потенцијалне природне катастрофе: поплаве и пандемије. Део анализе, под називом „Моди-САРС пандемија вируса“, ​​развио је познати немачки институт Роберт Кох у сарадњи са релевантним државним службама. Истражује сценарио настанка нове врсте САРС-а у југоисточној Азији, прелазећи од дивљих животиња које се на локалним тржиштима продају људима. Наводи се да би теоретски овај нови вирус из Азије могао да стигне у Европу у фебруару, а у том случају у Немачкој би врхунац епидемије био у априлу. Након тога, према овој прогнози, биле би потребне најмање три године да се изађе из кризе.

Звучи познато? Да, и зато је овај документ последњих недеља коришћен као основа за разне теорије завере. Тако, у чланку на Волстрит Онлајну, аутор и јутјубер Хеико Шранг тврди да постоји „тајни план немачке владе“ у вези са новим коронавирусом у 2012. години. Исто предлаже јужноафрички професор Волтер Вит. Обоје наглашавају чињеницу да је пандемија документа скоро идентична његовом тренутном стању.

Наравно, многи се постављају питањем: Није ли то заиста необична случајност? Да ли је немачка влада знала да ће се појавити нови коронавирус, и ако јесте, шта се крије иза тога?

Ниједан. Наиме, такве сценарије стручњаци стварају на основу неких реалних могућности (пандемије, поплаве, суше) како би државу и друштво припремили за могућу кризну ситуацију. Поред тога, овај документ није „тајни план“, већ извештај који је на располагању Федералном заводу за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама.

Потрагу за тим теоријама завере покренуо је и независни портал за истражно извештавање Коректив. На питање Института Роберт Кох, објаснили су: „Избор вируса сличног САРС-у настао је, између осталог, и чињеницом да је природна варијанта вируса 2003. врло брзо довела различите здравствене системе до крајњих граница.“ То је значило ширење тешке болести дисајних путева САРС, од чега 2002/2003. више од 8.000 људи се разболело у 30 земаља, а око 800 умрло.

Иако се сценарио у Анализи ризика углавном подудара са тренутном ситуацијом, постоје и неки недостаци. На пример, у сценарију, стручњаци претпостављају да ће нови вирус бити једнако опасан за све старосне групе, не само за старије и хроничне болеснике, а започет ће са стопом смртности од 10 процената, која се, срећом, није остварила.

Упркос логичним објашњењима које је професор Вит споменуо у видеу на Јутјубу који је подељен на друштвеним мрежама у региону, овај документ наводи као доказ за план да ће се пандемија користити као изговор за наметање ванредног стања, а затим за „војну управу“. У забрани окупљања ради спречавања ширења вируса, он види меру за контролу људи.

Ко је Волтер Вит? Ово је јужноафрички професор зоологије који је изгубио посао на Универзитету Кејптаун због одступања од теорије еволуције. Члан је Цркве адвентиста седмог дана, којој је немачки огранак цркве забранио да држи предавања у просторијама адвентистичке црквене заједнице, јер, према његовим критичарима, „недостаје озбиљан приступ, неодговорност и популизам.“ Данас предаје широм света као најистакнутији референт Адвентистичког мисионарског центра, Amazing Discoveries.

Оставите Коментар