Пандемија вируса корона негативно утиче на борбену готовост НАТО снага у балтичким земљама — иако није много војника заражено, ипак је програм војних вежби скрац́ен. Са друге стране, ковид 19 никако није утицао на руске војне вежбе, које се одвијају по плану у Западном војном округу, пише „Велт“.

На друштвеним мрежама се појавило саопштење генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга о томе да Алијанса у мају 2020. године повлачи своје трупе са територије Литваније, а разлог је све вец́и број војника заражених вирусом корона.

С обзиром на то да власти Литваније од 2014. године сматрају да је територија њихове земље могуц́а мета „агресивне политике“ источног суседа – Русије, саопштење Столтенберга изазвало је неодумице у Виљнусу, али се касније испоставило као лажно.

Без обзира на дезинформације које се шире, немачки лист „Велт“ наводи да је здравље војника НАТО-а заиста угрожено, што потврђује и пример француског носача авиона „Шарл де Гол“, на коме је готово половина од 2.300 чланова посаде заражена ковидом 19.

У Литванији је такође неколико војника Алијансе оболело од вируса корона, а званичници су забринути јер у време пандемије НАТО не може гарантовати стопостотну борбену готовост свог континента. Поред тога, постоји ризик да пандемија зада ударац и мобилности НАТО снага, која је била упитна и пре кризе, подсец́а немачки портал. То је узроковано чињеницом да европске земље затварају границе, што спречава оперативно пребацивање трупа са запада на исток.

Према информацијама Бундесвера, иако је број заражених војника у Литванији мали, активности повезане са војним вежбама су ограничене.

Са друге стране, немачко издање наводи да вирус корона није утицао на Русију, те да земља није мењала план војних вежби.

„С обзиром на системе ПВО С-400, који су размештени у Kалињинграду, системе ’Искандер‘ и нове крстарец́е ракете, Русија је у стању да блокира ваздушни простор НАТО-а, што би драстично смањило могуц́ност Алијансе за маневрисање. У случају хипотетичког напада Русије на балтичке земље, Москва би имала на располагању 27 батаљона Западног војног округа, које брзо може довести у стање борбене готовости“, наводи се.

Лист додаје и да је управо из тог разлога бивши командант америчких снага у Европи Бен Хоџес заговарао идеју „војног Шенгена“, у оквиру које би НАТО снаге могле слободно да се крец́у по Европи. Међутим, у време пандемије, те идеје се нико не сец́а, закључује аутор чланка.

Оставите Коментар