Пандемија вируса корона показала је неспособност америчких власти — корумпирана политичка класа и похлепни предузетници нису одреаговали на време, а становништво се нашло у „ризичној групи“ и постало „другоразредна нација“, преноси немачки лист „Цајт“.

Када је вирус корона стигао У САД, земља је већ патила од „тешких хроничних болести“, што је ковид 19 немилосрдно искористио, пише амерички новинар Џорџ Пакер на страницама немачког листа.

„Корумпирана политичка класа, скамењена бирократија, сурова економија, подељени, одсутни народ – проблеми којима се годинама нико није бавио. Американци су навикли да живе са тим симптомима, али је пандемија показала сву њихову озбиљност. Као резултат тога, грађани САД су схватили да се налазе у ’групи повећаног ризика‘“, пише новинар.

У кризној ситуацији требало је деловати брзо, рационално и заједнички, истиче Пакер. Уместо тога, САД су се понашале као „Пакистан и Белорусија“, односно земље са неразвијеном инфраструктуром и „некомпетентном власти“, додаје он.

„Председника Доналда Трампа одликују кратковидост, способност лагања, хвалисања и пребацивања кривице на друге, док су његови сарадници ширили теорије завере и говорили о ’чудесном леку‘ за вирус. Поједини сенатори и предузетници чак су могли да зараде на трагедији“, негодује новинар.

Према његовим речима, због терористичког напада који се догодио 11. септембра, рата у Ираку и финансијске кризе 2008. године, америчко друштво суочило се са епидемијом у моменту снажног незадовољства политичком класом.

„Догађаји из последње две деценије направили су велики раздор између виших и нижих слојева, републиканаца и демократа, становника градова и села, обичних грађана и њихових политичких лидера“, оцењује Пакер.

Према његовим речима, Трамп је протерао са радних места најискусније државне службенике и окружио се само застрашеним и лојалним људима.

Након тога је спровео пореску реформу, због које су предузетници и богаташи постали богатији за милијарде долара.

„Пандемија је показала да су научници и искусни службеници незамењив кадар. Због дугогодишњих напада на државни апарат, Американци сада морају плаћати својим животима. Постали смо другоразредна нација. Пандемија је показала да су глупост и неправда смртно опасни, а смрт може бити једина алтернатива солидарности“, закључује Паркер.

Оставите Коментар