Албанија је главни пункт за наркотике у Европи и новац стечен трговином дрогом влада том земљом, оцењује немачки дневник „Билд“, указујући на аудио-снимке на којима мафија врбује гласаче за странку албанског премијера Едија Раме.

Лист, указујући да Немачка подржава почетак приступних преговора ЕУ са Албанијом и потврђује велике напретке у демократизацији, наводи да је реално стање да земља све дубље клизи у хаос и да се налази на раскрсници између демократских односа или коначног претварања у мафијашку државу.

 

Албанија се, према дневнику, налази у дубокој кризи услед вишенедељних масовних прортеста, одласка из земље полицајаца и тужилаца и корумпираног руководства полиције.

Један од разлога за велике протесте у Албанији јесте оптужба да је влада масовно куповала гласове, и то уз помоћ нарко мафије, која влада земљом, пише Билд.

Високотиражни немачки лист истиче да је од доласка Раме на власт узгој марихуане проширен на целу земљу, и поред шверца наркотика, представља најважнију привредну грану Албаније.

Билд је објавио да поседује аудио снимке телефонских разговора који доказују да је пре парламентарних избора 2017. један познати нарко бос куповао гласове за Рамину Социјалистичку партију.

Он се такође, тврди дневник, побринуо да одређени политичари уђу у скупштину, а политика му се раваншира накнадно.

Аудио-снимци су део истраге коју је покренула албанска полиција у „Случају 339/1“ и нису доступни јавности, а делови нису смели ни да се нађу у писаним документима, наводи „Билд“ који је објавио шест аудио-снимака.

 

Лист наводи да службеници који раде на овом и сличним случајевима не смеју да говоре или су побегли у инстранство и да се читав случај покушава прикрити.

Дневник указује и да је реч о нарко босу Астриту Авдулају, који је глава једне банде од најмање 44 припадника, који организују међународну трговину наркотицима у региону око Драча.

Њему се залагање за политичку партију Раме исплатило, јер пар месеци након гласања он и други чланови нарко клана су ухапшени, а само он је пуштен на слободу, наводно зато што има депресију и не може да буде притваран.

На снимцима се чује како овај мафијашки бос у разговору са градоначелником Драча договара ко ће из Социјалистичке партије ући у скупштину, као и за кога се купују гласови.

 

Између осталог он је позвао и шефа локалног водовода тражећи од њега да се побрине да његови запослени гласалу за Социјалистичку партију и одређеног кандидата.

Билд тврди да и Рама има тесне везе с нарко мафијом и да му западне полицијске снаге и албанска опозиција пребацују да с новцем од дроге купује гласове. То наводно доказује и један телефонски позив Раме шефу регионалне изборне комисије током којег је упитао да ли су избори рпотекли по договору.

Рама, наравно, демантује оптужбе и себе види као жртву „намештаљке“, али како констатује „Билд“, снимке које је управо албанска полиција направила не може нико уклонити.

Оставите Коментар