Немачка обавештајна служба БНД помно је пратила акције терористичког ОВК на Косову, које су, према њиховим извештајима, водиле у две оперативне зоне, али је за њих у то време страх и трепет била Јединица за специјалне операције којом је командовао Милорад Улемек Легија, тврди Божидар Спасић, бивши припадник Службе државне безбедности који је имао прилику да види информације до којих су дошли немачки оперативци.

Према његовим речима, актуелни политички шефови из Приштине Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, као и Агим Чеку, и те како памте Легијин боравак у покрајини.

  • Легијина јединица није имала једну локацију са које су деловали. Њихово поље рада била је цела покрајина. По целом Космету су јурили терористе. Тако су Немци, примера ради, помно пратили акцију око Гњилана. Ту је деловао Тачи, али када су српске стране кренуле ка њима, почела је права бежанија. Одатле су као ђаво од крста побегли ка Косовској Митровици. Плашили су се директног обрачуна са Легијом. Чим би постојала назнака да ће Легијина јединица ударити на њих, купили су пинкле и бежали – наводи Спасић.

Немци су ревносно, тврди некадашњи српски обавештајац, бележили шиптарске бегове.

  • Једна од акција била је у селу Прилеп, недалеко од Дечана, на путу ка Урошевцу. Побегли су чим су добили дојаву да им се приближава Легија. Иста ствар поновила се и у Патрик зони, где је командовао Рамуш Харадинај. Тако вајни борац и ратник само је подвио реп и са својим људима побегао како би избегао сусрет са Легијом. Не треба зато никога да чуди што сада јавно говори како га је бог спасао од Легије – прича Спасић.

Иако су Улемекове заслуге неспорне док је био у „црвеним береткама“, Спасић истиче да је погрешно рећи да су за све акције које су водили заслужни само Улемек и његова јединица.

  • Нико не може да оспори да је он имао изузетно искуство, да је био ефикасан како у борбама на Косову тако и на ратишту у Босни. Међутим, на Косову је деловао у склопу регуларних полицијских снага, постојала је јака контрола и од службе. У покрајини су деловали у садејству са Војском и полицијом. Са артиљеријом и авијацијом припремали су терен, што је Легији и момцима знатно олакшавало деловање и асанацију терена – наводи Спаић и истиче да су немачки обавештајци у изештајима са терена писаи и о овим здруженим акцијама.

Харадинај саслушан о депортацији Турака

Премијер тзв. државе Косово Рамуш Харадинај саслушан је у парламентарној истражној комисији о околностима присилне депортације шест држављана Турске раније ове године, а након тога је рекао да су на Косову створени механизми, тако да нико никада више неће моћи да одлучује у име Приштине.

Шест турских држављана, које Турска терети да су у вези са покретом гулениста, на волшебан начин је почетком ове године изручено матичној земљи, након чега је Харадинај одлучио да смени директора агенције за безбедност и директора полиције. Пред парламентарну комисију ће и Хашим Тачи, његово саслушање одложено је док се не врати са путу у САД.


Звездан и Легија су страх и трепет за Шиптаре

Лидер радикала Војислав Шешељ истиче да је за Легијине акције на Косову значајна чињеница да током борби у којима је учествовао цивили нису страдали.

  • Био је изузетан борац. Страх и трепет. Где је он командовао, цивиле нико није смео да пипне. Баш као што је случај и са Звезданом Јовановићем, који је ратовао раме уз раме са Легијом. Тачно је да су га се Албанци плашили, пре свих Рамуш Харадинај и Агим Чеку, али ни Тачи не заостаје у тој причи – наводи Шешељ.

Е. С. Т.