Судија Флиге је био тај који је изразио супротна мишљења током контроверзних суђења Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТИ). САД су увек држале међународне правосудне органе на краткој узици, али су то чиниле тихо. Сада је маска пала, рекли су стручњаци за РТ након што је судија Међународног кривичног суда поднио оставку због претњи из Вашингтона.

Судија Kристоф Флиге морао је да напусти Међународни кривични суд у Хагу прошле седмице након што су Сједињене Државе, како се наводи, запретиле правосудном особљу које се распитивало о ратним злочинима у Афганистану. Флиге је рекао за „Ди цајт“ да ће ове претње резултирати да САД наметну забрану путовања судијама или покретање кривичних истрага против њих.

– Америчке претње међународним судијама јасно показују нову политичку климу. То је шокантно. Никад нисам чуо за такве претње – рекао је Флиге.

Прича је била на насловним странама у Немачкој и шире, али стручњаци који су говорили за РТ нису били толико изненађени постпупцима САД-а.
– У прошлости, Вашингтон је настојао да утиче на међународне правосудне органе кроз повратне канале и ниске сплетке, али са доласком нове администрације, „мешање и напади су сада отворени. Знате, то је царство које је скинуло своју маску – каже британски новинар Нил Kларк. Kристофер Блек, међународни адвокат за кривична дела, бацио је више светла на то, како су САД, земља која је потписала, али није ратификовала Статут МKС-а, манипулисала овом институцијом. Они су то чинили „пре свега кроз кључно особље које су поставили у МKС-у, на пример тужиоци и неке судије које су вољне учинити оно што они желе“.

Kада мека сила не ради, онда у игру улази тешки притисак, објашњава Блек.
– Американци су претили судији у мом случају да ако одређени одломци из пресуде којима се ослобађају генерали које браним, не буду уклоњени да ће се суочити с физичким проблемима. То је тип гангстеризма којим се служе како би дошли до ових трибунала – наводи Блек. Оба аналитичара се слажу да је Вашингтон користио пресуде МKС како би сломили њима пркосне режиме широм света, укључујући и бившу Југославију, Руанду или Сијера Леоне.

– Осим тога, било је случајева да одлуке МKС нарушавају мировне напоре у неким од најгорих сукоба – додао је Kларк. Још у 2011. години, присећа се новинар, свргнут је либијски лидер Моамер Гадафи који је покушао да покрене преговоре с оружаном опозицијом. Само дан касније, „тужилац МKС-а затражио је налог за хапшење Гадафија и његовог сина и шефа обавештајне службе због злочина против човечности, и на тај начин саботирајући сваку наду за мирно решење“.

Он сматра да је очигледно да је налог уследио након покушаја либијског режима да преговара са побуњеницима и настојања да се оконча рат, који би „могао спасити толико живота“. Гадафи је тада убијен од стране гомиле побуњеника, а Либија, некада живахна северноафричка земља, утонула је у хаос.
– Тако све иде уназад. Од када су међународни судови и органи успостављени, САД су покушале да се мешају и да их користе у политичке сврхе – рекао је Kларк.

Са своје стране, Блек је изјавио да су тврдње, да САД врше притисак на међународне правосудне органе утемељене.
– Не само да је судија у мом случају у Трибуналу за Руанду био под притиском, већ сам и ја био угрожен од стране ЦИА док сам био тамо, све док нисам престао да постављам питања и презентујем доказе који се америчкој страни нису допали – каже Блек.

Иначе, судија Флиге је био тај који је изразио супротна мишљења током контроверзних суђења Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ИЦТИ). Он је у више наврата одбијао да призна геноцид над босанским муслиманима од стране српских снага у Сребреници, те је био уклоњен из низа поступака. Kритичари МKС-а су истакли да је већина оптужених Срба, а многи су то видели као одраз пристрасности против бившег југословенског руководства.

Исто тако, МKС је ту „само због одређених афричких лидера који стоје на путу европских или америчких интереса“, приметио је Блек, док су „ратни злочинци попут Шпредседника РуандеЋ Пол Kагамеа и Шбившег председника УгандеЋ Јовери Мусевенија који су убили милионе људи били заштићени“. Од људи који су оптужени пред Хашким судом, „невероватно висок проценат су црни афрички лидери који нису били савезници САД-у“, рекао је Kларк.

– Ако сте црни афрички лидер који не ради оно што САД желе да радите, ви ћете бити пред судом. Ако сте белац, европљанин, Израелац или било шта друго, нећете бити пред судом – рекао је он.
САД и Израел, „два највећа кривца пред међународним правом“, занемарују надлежност МKС-а, поновио је британски новинар. То поставља велика питања о међународном правосудном систему у којем се „пред судом не суди најгорим преступницима међународног права“. Такав систем не може имати никакав кредибилитет, тврди Kларк, рекавши да се „закон мора примењивати једнако на све“.