БEРЛИН – Немачки министар спољних послова Fранк-Валтер Штаjнмаjер планира да услови помоћ Aвганистану пристанком Kабула да врати у земљу избеглице коjима jе одбиjен азил и спроведе реформе, речено jе данас Роjтерсу у том министарству.

Штаjнмаjер ће, како jе планирано, ову одлуку обjавити на међународноj конференциjи о помоћи Aвганистану коjа почиње данас у Бриселу.
Немачка jе планирала да обезбеди 1,7 милиjарди евра помоћи Aвганистану у наредне четири године али према речима функционера немачког министарства спољних полсова, Штаjнмаjер ће такође инсистирати да Kабул прихвати грађане коjима jе одбиjен азил у Немачкоjи као и да настави да сарађуjе са немачким властима по питању миграциjа.
Берлин такође жели да Kабул учини више на плану борбе против корупциjе, заштите људских права и залагања за демократски и економски напредак.
Немачка jе jедан од наjвећи страних донатора Aвганистана, где су талибани у протеклом периоду поново заузели велике делове териториjе у контраофанзиви против владиних снага.

Aмерички функционери су прошле недеље рекли да очекуjу да донатори обећаjу преко 3 милиjарде долара годишње за подршку развоjу Aвганистана, али средства би зависила од реформи и борбе против корупциjе, наводи Роjтерс.

Прочитајте још:  НАПАДАЛИ ЉУДЕ ПО БЕОГРАДУ: Мигранти зауставили саобраћај у центру града и потукли се! (ВИДЕО) 

ТЕРОР У ГЊИЛАНУ: Шиптари истерали српског представника на сваком заседању!

ПЕНТАГОН У ПАНИЦИ: Руски министар потврдио, послали смо и С-300 у Сирију, па шта! (ВИДЕО)

“ИДИ У ПАКАО“: Дуерте оплео по Обами, не треба нам ваша војска, губите се са Филипина! (ВИДЕО)

Извор: Танјуг