Научни тим око немачког виролога Kристијана Дростена установио је да би особа која је већ боловала од неке друге врсте корона вируса могла бити имуна на актуелни ковид-19.
Дростен и његове колеге са берлинског Шаритеа, наиме, указали су да одређена ранија оболења могу водити ка имунитету против коронавируса.

Дростен је објаснио да су истражили Т-ћелије код пацијената који су већ излечени од корона вируса и код оних који нису инфицирани.

„Изненадили смо се кад смо видели да код 34 одсто пацијената постоје реактивне Т-ћелије, иако никада нису били у контакту са САРС-ЦОВ2 вирусом“, објаснио је Дростен.

Kако каже, постоје сличности у структури између четири коронавируса који су већ били поознати и новог САРС-ЦОВ 2. У том би случају, како објашњава, раније оболење које је било изазван о једним од четири већ позната коронавируса могло да буде објашњење имунитета против актуелног вируса.

Дростен је казао да је ово прво такво запажање у свету и уједно је упозорио на претерану интерпретацију резултата.

Такође, навео је да се не сме искључити могућност да је једна трећина становништва имуна.

Он сматра да се објашњење за блажи или асимптоматичан ток оболења може наћи и у чињеници да су на почетку епидемије људи били погођени мањем броју вируса или да су били у бољем општем здравственом стању.

Број умрлих се, сматра, неће мењати и закључује да се не треба очекивати да једна једноставна научна информација може да промени ток епидемије или пак судбину пандемије у Немачкој.

Подсетимо, коронавирус припада групи вируса који узрокују болест у распону од благе прехладе (које су најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (САРС). Први пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољења код сисара и птица.

Постоје корона вируси који узрокују обољење само код животиња. Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека.

Нови корона вирус (САРС-Цов-2) припада истој подгрупи вируса као и већ познати корона вируси (МЕРС-ЦоВ, САРС-ЦоВ).

--

Leave a Reply