Земље Г7 нису у истој позицији, а Немачка, као централна привреда Европе, сасвим сигурно иде у потпуни слом уколико и даље буду инсистирали на томе да неће куповати руске енергенте у рубљама и да ће замену наћи на другом месту, каже адвокат и консултант Бранко Павловић.

Коментаришући изјаву немачког министра енергетике Петера Алтмајера да „земље Г7 одбијају захтев Русије да плаћају увоз руских енергената у рубљама” и да су „спремне за све сценарије“, као и поруку италијанског премијера Марија Драгија да би „сваки захтев Русије да добије плаћање у рубљама за извоз гаса представљао кршење уговора”, Павловић каже да треба имати на уму да је позиција земаља Г7 врло различита.

Тако Америка, Канада и Велика Британија неће, према његовом мишљењу, имати проблема уколико престане испорука руских енергената, док ће Француска имати, али опет битно мање од Немачке и Италије, држава које ће овакав развој догађаја увести у огроман проблем.

Немачкој привреди прети потпуни слом

„Чињеница је да Немачка 61% својих гасних потреба добија из Русије. Уколико успеју да до 2026. године направе, како планирају, два терминала за пријем течног нафтног гаса, пошто немају ниједан у овом тренутку, та два терминала могла би да замене свега десет посто гаса који иначе добијају из Русије. У том смислу је изјава да су они спремни на све сценарије и ако дође до прекида испоруке толико изван рационалних оквира да ју је немогуће коментарисати”, категоричан је Павловић.

Зато, каже, не дели оптимизам немачког министра, напротив:

„Уколико заиста буду инсистирали на томе да неће узимати руске енергенте ја видим потпуни крах немачке привреде негде у јуну месецу. Наравно, они ће моћи још неко време да троше своје резерве, а сама Русија је оставила још пар дана да се договоре како ће надаље, али рецимо да у јуну немачка привреда практично стаје јер та енергија не може ничим да се супституише, не може да стигне ни од куда, не сада, него уопште”, указује аналитичар.

Русија не крши енергетске уговоре

Према његовим речима, нема говора о томе да Русија крши постојеће уговоре понудом да се њени енергенти плаћају рубљама. Управо супротно.

„Када западне државе кажу да ће противправно запленити имовину Централне банке Русије, онда наравно да је свако овлашћен да каже – ја уопште не верујем у ваш монетарни систем. За нас правнике је то нова околност која није постојала у време закључења уговора, а која чини одржавање тог уговора на снази бесмисленим. То се на латинском зове „ребус сиц стантибус” и постоји у свим облигационо-правним системима у свету. Дакле, Русија је у праву када каже „можете да плаћате у рубљама” и то је покушај Русије да се уговор одржи на снази”, појашњава Павловић.

То, како додаје, није кршење уговора, већ је реч о томе да је наступила нова околност, а руска страна нуди могућност да се плаћањем у рубљама уговор одржи на снази.

„Земље Г7 имају право да кажу да не желе да плаћају у рубљама, али је правна последица такве одлуке раскид уговора. Уговор је у том случају законито раскинут и молим лепо – немате уговоре о снабдевању, па сада имате „спот” тржишта на којима ћете куповати онако како одговара некоме ко хоће да вам прода“, поручује наш саговорник.

Европа трпи, Америка профитира

Потенцијални крах немачке привреде услед оваквих одлука предвиђа и уредница „Енергије Балкана” и стручњак за енергетику Јелица Путниковић, која напомиње да Америка и Канада не зависе од руског гаса па могу да тврде пазар у својим геополитичким играма против Русије.

„Америка извози гас и њој ово може само да погодује јер ће моћи да повећа цену за свој ЛНГ гас који ће сутра да испоручује Европи. Са друге стране пет земаља Г7 не може без куповине гаса, а највише ће бити угрожена Немачка која највећи део енергената добија из Русије – гаса, нафте и угља. Немачке компаније већ имају проблем због тога што не могу да раде са Русијом, а ако сада остану без руског гаса може доћи до још већег краха немачке привреде“, каже наша саговорница и додаје да одбијање земаља Г7 да руски гас плате у рубљама види као маневарски покушај да се од Руса добију неке друге погодности, односно да се види да ли ће Руси можда понудити трампу роба.

Међутим, како каже, ако европске земље из политичких разлога наставе категорично да одбијају да купују гас у рубљама, јасно је да ће из тога профитирати Америка, док ће такве одлуке уништавати не само ЕУ као економску, политичку и друштвену заједницу, већ и целу Европу.

„Европски политичари нису размислили шта то значи за њихове гласаче. Макрону се приближавају избори и њему ће се то сигурно сутра осветити, ма колико он најављивао погодности за потрошаче енергената. Познато је да су у свим европским земљама, па и у Француској енергенти толико скупи до сада једноставно угрожавају нормалне платежне способности грађана, док ће многе компаније у Европи банкротирати јер не могу да раде и производе, будући да нису у питању само руски енергенти већ и метали и други извозни артикли из Русије ка Европи, па се бојим да ћемо имати, на жалост, дугогодишњу кризу која ће погађати Европу, али и цео свет”, оцењује уредница „Енергије Спутњика“.

Пик на Русију, Украјина у другом плану

Занимљива је, како каже, и изјава украјинског председника Зеленског који је тражио да престане да се купује руска нафта, док истовремено имамо вест у светским медијима да транзит руског гаса преко Украјине ка европским потрошачима иде неометано.

„Сада сви имају неке своје скривене намере и интересе. Наравно да Украјини одговара да руски гас иде преко њене територије, али су истовремено решени да што је више могуће отежају руској привреди и финансијском систему да превазиђе ову кризу. Некако се чини као да никоме више није стало до престанка ратног стања у Украјини, нико више не брине о украјинском народу, већ сви имају пик на то како да Русију спрече да извози своје енергенте“, закључује Јелица Путниковић.

Како је навео заменик председника Комитета Савета Федерације Русије за економску политику Иван Абрамов, одбијање земаља групе 7, међу којима су Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД, да плаћају гас у рубљама недвосмислено ће довести до прекида испорука гаса. „Не постављамо нереалне услове“, нагласио је он, додајући да Москва има јасан став и да не може да испоручује гас бесплатно.

Оставите Коментар