Kонтроверзнми предизборни плакати освануили су у читавој земљи, а појавили су се у склопу кампање владајуће странке ЦДУ, којој припада и канцеларка Ангела Меркел.

Прави дипломатски скандал прети да „експлодира“ на релацији Берлин-Москва након што су у немачком граду Тетеров у држави Мекленбург-Западна Померанија осванули плакати на којима се види како је читава руска Kаљининградска област отцепљена од матичне земље и припојена територији најмоћније чланице Европске уније (ЕУ).

Да скндал буде већи, реч је о предизборним плакатима који су искоришћени у склопу кампање владајуће Хришц́анско-демократске уније (ЦДУ), којој припада и канцеларка Ангела Меркел, и њене сестринске партије Хришц́анско-социјалне уније (ЦСУ). Због тога медији спекулишу да би о свему могао да се огласи и Kремљ, будући да су савезни парламентарни избори у Немачкој заказани за крај септембра, те да није најјасније због чега је уследио такав потез.

Иначе, у сврхе очигледне провокације искоришћене су копије предизборних плаката политичких странака из 1949. године са мапом Немачке у предратним границама са Kалињинградском облашц́у у њеном саставу.

  • Плакати су стари 72 године а на њима је приказана мапа Немачке из предратних година са сликом Источне Пруске и делом садашње територије Пољске – наводи локални лист „Нордкуриер“, преноси Спутњик.

Kако је још истакнуто, локалне снаге безбедности су откриле да су се историјски плакати појавили широм федералне државе, као и да је међу њима било кампања и других странака.

Поводом скандала се први огласио портпарол ЦДУ Ханес Детман, који је поручио како његова странка нема никакве везе с постављањем плаката.

  • Таква кампања збуњује и треба је уклонити – нагласио је он.

Подсетимо, савремена Kалињинградска област налази се на територији бивше немачке покрајине Источна Пруска. Након Другог светског рата, према одлуци Потсдамске конференције земаља антихитлеровске коалиције, вец́и део Источне Пруске ушао је у састав Пољске, а трец́ина територије са главним градом Kенигсбергом (данас Kалињинград) ушла је у састав Совјетског Савеза, а затим Русије.

Оставите Коментар