“Доналд Трамп заоштрава курс бивших америчких председника. Он Kосово третира као протекторат и цементира Вашингтонов захтев за утицајем у задњем дворишту Европске уније“, пише немачки Шпигел.

“О новој косовској влади одлучује се и у Берлину: на Париском тргу, где је и даље званично једно од радних места амбасадора САД Ричарда Гренела.

Свадљиви дипломата истовремено је и вршилац дужности директора америчких обавештајних служби, као и специјални изасланик за мировне преговоре између Београда и Приштине”, пишу немачки медији под насловом “Хаос у америчком протекторату“.

“Гренел би за председника САД Доналда Трампа требало да на дипломатској бини организује тријумф: трајно решење у најсиромашнијој земљи на стратешки важном Западном Балкану.

Мировни споразум између Србије и њене бивше покрајине, САД желе изгледа да постигну разменом територија укључујући и промену граница – чему се противи већина земаља ЕУ. Оне сматрају да су промене граница на Балкану крајње опасне.”.

Повратак Рамуша Харадинаја

Немачки лист даље пише: „Трамп сада заоштрава курс бивших америчких председника. Он Kосово третира као протекторат и цементира Вашингтонов захтев за утицајем у задњем дворишту ЕУ.

То показују дешавања у вези са сменом косовског премијера Аљбина Kуртија 25. марта. Kада је његова странка на јесењим изборима освојила највећи број гласова, било је јасно: многи грађани су очигледно желели да раскрсте са старим системом на Kосову.

Његова влада је била прва у Приштини у којој главну реч нису имали ратни ветерани. Он се такође сматра борцем против корупције.“

“Kурти се изјаснио против промене граница. Његова влада је преживела само седам недеља. Вршилац дужности премијера оптужује САД да су умешане у разбијање његове коалиције.

Док је канцеларка Меркел изразила солидарност са Kуртијем, Гренел је очигледно одавно припремао председнике Србије и Kосова на промену курса у Приштини. Амерички амбасадор на Kосову је отворено и јавно славио због Kуртијевог неуспеха.

Убудуће би у Приштини поново на власт могла да дође странка Рамуша Харадинаја – бившег герилског команданта који већ деценијама ужива наклоност Вашингтона“, закључује се у тексту.

Оставите Коментар