Оставком Рамуша Харадинаја председник Хашим Тачи остаје без главног конкурента. То би могло да врати на сто идеју о размени: територија за признање, коментарише Вилма Фиљај-Балвора, уредница редакције Дојче Веле на албанском.

Двадесет година после рата на Kосову су многе ране отворене, већина злочина некажњена, а помирење Срба и Албанаца се не назире. Ипак, важна ствар је започета оснивањем Специјалног суда који се у петак побринуо за наслове: позивањем премијера Рамуша Харадинаја нови трибунал одмах циља на сам врх ОВK.

То је други пут да Харадинај добровољно одлази у Хаг. И први пут, 2005. године, је из истог разлога поднео оставку. Након његовог ослобађања услед недостатка доказа остала је сумња да су сведоци застрашивани и убијани. Харадинај је у Приштини дочекан као национални херој.

Нова оставка Харадинаја могла би да има далекосежне последице по Kосово – одласком главног играча помера се клатно моћи. Од почетка рада ове Владе пре две године је Харадинајева такозвана “ратна коалиција” била веома трусна, а изазови огромни: тешки односи са Србијом, корупција, висока незапосленост и Дамоклов мач Специјалног суда. Могао се предвидети превремени крај ове власти.

Посебно у дијалогу са Београдом сада у Приштини настаје нови однос снага: Харадинај се одлучно залагао за дијалог на чијем ће крају бити признање Kосова и супротстављао се измени границе. То су као могућност набацили косовски председник Хашим Тачи и његов српски колега Александар Вучић.

Својим држањем по овом питању је Харадинај освајао политичке поене на Kосову и у иностранству. Јер многе чланице ЕУ – пре свих Немачка – изјасниле су се против померања граница у Европи. Ипак, Харадинај је доспео под масиван међународни притисак када је његова Влада увела високе царине на увоз из Србије.

Од тада је дијалог у дубоком леду – али са њим и могућа размена територија. Харадинај није попуштао око царина упркос интензивним покушајима посредовања. Његова тврдоглавост би му пре или касније политички дошла главе. Хаг је само убрзао одлазак. Харадинајев потез је консеквентан и исправан: предаће се у руке правосуђа.

Одлазак са политичке позорнице – чак и ако је само привремен – промениће сцену на Kосову. Хашим Тачи и његова Демократска партија остају без главног противника у питању дијалога са Београдом.

Тако би поново могао да се подгреје предлог о којем се говори више од годину дана – територија у замену за признање. Споразум који би ишао у овом правцу без широког консензуса становништва на Kосову не би био добро знамење за дугорочно и одрживо решење косовског питања

Специјални суд за албанске ратне злочине током сукоба на Kосову је у петак начинио снажан корак у правцу правосудног суочавања са прошлошћу. То је охрабрујући знак за Kосово.

На политичке последице Харадинајеве оставке се изгледа неће дуго чекати – у дијалогу са Србијом могло би да буде позитивних помака. Али по сваку цену ваља избећи некакав трули договор на темељу тренутне политичке слабости Kосова.

Оставите Коментар